Zweden blikken terug op dramatische voetbalavond

Max Wyckaert
© BRUZZ
17/10/2023

Er leek geen vuiltje aan de lucht bij de aftrap van de wedstrijd tussen het Zweedse nationale elftal en de Rode Duivels maandagavond. Geleidelijk aan raakte het nieuws bekend dat bij een aanslag twee Zweden om het leven waren gekomen. “Een avond om snel te vergeten,” klinkt het een dag later bij de Zweedse supporters, die de Belgische politie bedanken voor hun goede aanpak.

“Zoals veel Zweden kreeg ik plots veel berichten. Dat was voor mij het eerste teken,” vertelt Adam aan BRUZZ. Hij woont sinds enkele jaren in Brussel. “In de loop van de eerste helft werd duidelijk dat er iets gebeurd was, maar op dat moment wisten we nog niet dat het zo erg was.”

Ook Markus woonde de wedstrijd als Zweedse supporter bij in het Belgische vak. “Ik ging buiten aan de tribunes een pintje halen tijdens de rust en toen was er wat paniek. Sommige mensen begonnen te rennen. Maar er leek verder niets aan de hand.”

“Terug in de tribune kregen we de boodschap dat de wedstrijd stopgezet werd en werd aan alle Zweden gevraagd om te blijven zitten, ook al zaten we in het vak van de Belgen,” aldus Markus.

Nieuws sijpelt binnen

Supporter Adam hield ondanks slecht bereik in de tribunes op dat moment de Zweedse media in de gaten. “Naarmate er meer berichten binnenliepen, realiseerde ik me dat er iets ernstigs aan de hand was,” zegt hij. “Onlangs was ik nog op bezoek bij familie in Zweden en daar was ik veel meer op mijn hoede door de verhoogde terreurdreiging in de zomer.” Die kwam er na een reeks koranverbrandingen in het land. “Ik was dus in shock dat er een aanslag was gebeurd tegen landgenoten buiten Zweden.”

“Maar de Belgische politie en organisatie hebben de situatie zeer goed aangepakt,” vindt Adam. “Er had evengoed meer paniek kunnen uitbreken, maar dat werd vermeden dankzij een gestructureerde organisatie.”

Zonder voetbalshirt naar huis

Alle Zweden werden geëvacueerd naar de perszaal van het Koning Boudewijnstadion. “We kregen er iets te drinken en de politie gaf meer uitleg,” reconstrueert Markus de feiten. Daar kregen alle Zweedse supporters de keuze om ofwel op eigen kracht, dan wel onder politiebegeleiding huiswaarts te keren. “Er werd gevraagd discreet te zijn en geen blauw-gele kledij te dragen,” aldus nog Adam.

De meeste Brusselse Zweden gingen met eigen vervoer naar huis, terwijl de ongeveer tweehonderd supporters die vanuit Zweden waren afgereisd nog wachtten op politiebegeleiding. Zo ook Christopher Lundh. Hij was aanwezig in het stadion als vertegenwoordiger van de supportersclubs bij de Zweedse voetbalbond en werkte nauw samen met zijn veiligheidsmanager en de Belgische politie.

“Het is moeilijk om de avond te beschrijven,” blikt hij daags na de gebeurtenissen terug. “Het enige dat ik kan zeggen is dat we trots zijn op onze supporters, die alle veiligheidsmaatregelen goed hebben gevolgd,” zegt Lundh, die ook woorden van dank heeft voor de Belgische voetbalbond en politie. “We kregen regelmatig informatie via de luidsprekers.”

BRUZZ-journalist Godfried Roelant vertelt over zijn ervaringen bij de wedstrijd.

Steun van het Belgische publiek

Pas rond drie uur 's nachts konden de Zweedse supporters het stadion verlaten. “Een avond om snel te vergeten,” besluit Lundh. “Hoe we hier verder mee zullen omgaan moet de komende dagen blijken. Eerst willen we iedereen veilig thuis krijgen.”

Meer kan Lundh voorlopig niet kwijt. Enkel dat de Zweedse supporters zich gesteund voelden door het Belgische publiek. “De omstandigheden waren vreselijk, maar het was mooi om te zien hoe we zij aan zij stonden met de Belgen, die meermaals ‘Zweden’ scandeerden.”

Premier Krisofferson woensdag in België

Zweden in Brussel die met vragen zitten, kunnen onder meer terecht bij de Zweedse kerk in Brussel. Die hield vandaag de deuren toe, maar priester Fredrik Ollila was telefonisch bereikbaar voor Zweedse Brusselaars die ongerust of angstig zijn na de gebeurtenissen. Het is nog onduidelijk of de kerk woensdag weer opengaat. Traditioneel is dat een drukke dag voor de kerk, met veel activiteiten voor kinderen.

De Zweedse premier Ulf Krisofferson komt woensdag naar België op uitnodiging van premier Alexander De Croo. Ze zullen de twee dodelijke slachtoffers van de aanslag herdenken.

Aanslag Brussel

Op de avond van 16 oktober maakte een man met automatisch geweer twee dodelijke slachtoffers vlakbij het Saincteletteplein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni