15.000 betogers voor sociaal rechtvaardig klimaatbeleid

Onder het motto 'Right(s) now' trekken duizenden betogers door Brussel om te protesteren voor een klimaatbeleid dat ook sociaal rechtvaardig is. De betogers trekken van het Noordstation naar het Jubelpark. Volgens de organisatoren zijn er 20.000 aanwezigen, de politie telde 15.000 betogers.

"It's Mother's Day. Wake up", staat op een van de vele duizenden meegedragen borden op de Mars voor klimaat en sociale rechten voor iedereen. Het is duidelijk dat met "Mother" in dit geval Moeder Aarde wordt bedoeld.

"De jongeren hebben ons de voorbije weken aan het denken gezet", zeggen oudere deelnemers aan de betoging die omstreeks 14.00 uur onder een stralende zon van start gaat. "We moeten onze politici leren denken op een termijn die verder reikt dan de eerstvolgende verkiezingen", zegt Joris Derave (83). Sociale rechtvaardigheid is voor hem ook een belangrijk motief om vandaag mee op te stappen.

Dat geldt ook voor Joachim Obbrecht, die met zijn 11-jarige zoon Gijs van de partij is. "Ze spelen vaak de klimaatmaatregelen en een sociaal beleid tegen mekaar uit. Alsof je moet kiezen tussen die twee. Dat klopt niet. Deze betoging maakt duidelijk dat je én in het klimaat én in een sociale politiek moet investeren."

"Talloze burgers van diverse strekking en van over heel België verenigden zich vandaag in een kleurrijke mars in Brussel om hun stem te laten horen voor een ambitieus klimaatbeleid en sociale rechten voor iedereen", zegt Wouter Hillaert van Hart boven Hard.

"Van Youth for Climate tot de vakbonden, van vrouwenrechtenbewegingen tot vluchtelingenorganisaties, allemaal tekenen ze vandaag present op Right(s) Now."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?