Actie Extinction Rebellion op Grote Markt gecounterd met herhalend klank- en lichtspel

Het protest van actiegroep Extinction Rebellion op de Grote Markt is zonder incidenten afgelopen. De klimaatbeweging had geen toelating van burgemeester Philippe Close om actie te voeren, maar dat hield de 'klimaatrebellen' niet tegen.

Enkele honderden actievoerders van Extinction Rebellion (XR) verzamelden vanaf 19 uur op de Grote Markt. Dat deden ze zonder herkenbare symbolen van XR, want burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) had de actie verboden.

Om 20.08 ging de klank- en lichtshow op de Grote Markt normaal gezien eindigen, waarna de XR-actie van start zou gaan. De bedoeling was om luid te zingen bij het einde van de show. Dat deden de activisten van XR ook, maar het klank- en lichtspel ging door, waardoor het protest minder opviel. Extinction Rebellion heeft het dan ook over een "boycot."

Alhoewel de actie verboden was, verliep die zonder incidenten. De politie was onopvallend aanwezig en hield een oogje in het zeil. "Er waren geen incidenten en wij geven verder geen commentaar", aldus politiewoordvoerder Olivier Slosse.

XR had de actie op de Grote Markt gepland om haar eenjarig bestaan te vieren. Na de protestactie, die ongeveer een halfuur duurde, verlieten de activisten de Grote Markt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?