Burgerbeweging Agora houdt loting voor eerste burgerassemblee

JP , PJS, SDS
© BRUZZ
16/10/2019
Ook in:
en nl

Burgerbeweging Agora heeft woensdag 6.000 adressen geloot, waaruit de eerste 178 vrijwilligers voor haar eerste burgerassemblee moeten tevoorschijn komen. Die algemene vergadering zal bepalen wat hun vertegenwoordiger Pepijn Kennis in het Brussels parlement moet verdedigen. Agora haalde in mei met 3.629 stemmen ietwat verrassend één zetel.

"Iedereen klaar voor de loting? Dan is het zover!" Onder luid gejoel van een stevige Agora-delegatie - overwegend jong, hoogopgeleid en meertalig - drukt een van de vrijwilligers woensdagochtend in een vergaderzaal van het Brussels Parlement op een computertoets. De computer genereert 6.000 willekeurig gekozen adressen, die in de komende zes weken in golven zullen worden aangeschreven.

"Iedereen die mag stemmen op gemeenteraadsverkiezingen mag deelnemen aan de Brusselse burgerassemblee", legt woordvoerder Kewan Mertens uit aan de verzamelde pers. "De uitnodiging wordt verstuurd in vijf van de meest gesproken talen in Brussel: Frans, Nederlands, Engels, Arabisch en Turks."

Nog op zoek naar vrijwilligers

Voor de bedeling van de brieven hoopt Agora nog vrijwilligers te vinden. Omdat de partij geen gebruik mag maken van de gegevens uit het rijksregister, moest een ingewikkelde procedure doorlopen worden om de 6.000 namen te vinden.

Op basis van het computerprogramma Urbis werden adressen gegenereerd, maar die gaan niet tot op postbusniveau. Om flatbewoners niet onevenredig te benadelen, werd Brussel opgesplitst in ruim zevenhonderd statistische sectoren. Binnen elk van die sectoren werd het volume van de gebouwen in die sectoren berekend, en op die manier werd het aantal mensen in elk gebouw geschat. Na een gewogen loting hebben die volgens de burgerbeweging evenveel kans om uitgekozen te worden. "In wijken waar we weinig respons krijgen, volgen we telefonisch op, of bezoeken we de mensen thuis."

Vijf zaterdagen zullen de 89 Brusselaars van de eerste burgerassemblee bijeenkomen. De vergaderingen zullen meertalig verlopen, dankzij vertalers, en er is ook kinderopvang voorzien

Aan de technische voorbereiding van de loting alleen al hebben 150 vrijwilligers meegewerkt, klinkt het bij Agora, zo overtuigd zijn ze van het prinicipe dat burgers meer inspraak moeten krijgen in het beleid. "Vandaag mogen burgers zich maar om de vijf jaar uitdrukken via verkiezingen", zegt Florence Prudhomme van Agora. "Dankzij de loting krijgt iedereen evenveel kans om deel te nemen aan het beslissingsproces."

Vergoeding en kinderopvang

Uit eerdere experimenten met loting blijkt dat ongeveer 3 tot 7 procent van de genodigden reageert. Agora hoopt daarom op een positieve reactie van een paar honderd mensen. Onder hen zal de beweging dan een tweede loting houden om een assemblee samen te stellen die voldoet aan drie quota: op basis van gender, opleidingsgraad en leeftijd.

Zo wil de burgerbeweging uiteindelijk tot 178 mensen komen, genoeg voor een representatieve groep van 89 Brusselaars, inclusief vervangingen en een halfjaarlijkse vernieuwing van de helft van de assemblee. Zij zullen een kleine vergoeding krijgen voor hun deelname, al kan Agora het exacte bedrag nog niet kwijt. Eind november zullen de leden van de assemblee elkaar voor het eerst ontmoeten. Vanaf januari komt de assemblee dan maandelijks samen.

Vijf zaterdagen zal de assemblee bijeenkomen, om telkens beslissingen te nemen over een bepaald thema. De vergaderingen zullen meertalig verlopen, dankzij vertalers, en er is ook kinderopvang voorzien. Die worden dan in het parlement voorgelegd.

Op lange termijn hoopt Agora op een permanente assemblee in het Brussels gewest, ongeveer zoals in Duitstalig België. "Dan kan Agora zichzelf opheffen", zegt Kewan Mertens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, agora, burgerassemblee, burgerparticipatie, pepijn kennis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni