Debaets: 'Evenveel mannen als vrouwen in schepencolleges en regeringen'

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) wil dat alle schepencolleges en regeringen in ons land paritair worden samengesteld. "De balans klopt nu gewoon niet", zegt ze in ons interviewprogramma De Kenners.

Debaets zal zaterdag op het CD&V-congres in Lommel een lans breken om alle uitvoerende organen in ons land paritair samen te stellen. Vrouwen botsen nog te vaak op een glazen plafond, al kan de Brusselse regering volgens de politica als voorbeeld dienen voor hoe het wel kan. “Brussel heeft de eerste regering ooit die paritair is samengesteld. Maar dat is niet het geval op het Vlaamse en federale niveau en gaat al zeker niet op voor de gemeentelijke niveaus. De 19 Brusselse gemeentes tellen maar twee vrouwelijke burgemeesters. Er is geen evenwicht en dat klopt niet.”

Debaets zal samen met Vrouw en Maatschappij, de vrouwenbeweging binnen CD&V, een pleidooi houden voor meer vrouwen in de politiek. Ze hopen op de steun van hun mannelijke collega’s. “Vrouwen maken 52 procent uit van de maatschappij. De balans in uitvoerende organen moet beter,” zegt ze nog. Partijvoorzitter Wouter Beke outte zich begin dit jaar nog als feminist.

Een uitgebreid interview met Bianca Debaets kan je vanavond bekijken om 18u30 in De Kenners, op TV of op BRUZZ.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?