Eigenaar leegstaand pand bekijkt mogelijke stappen tegen krakers De Brouckère

KVDP
© BRUZZ
17/12/2019

Sinds afgelopen weekend bezet een krakerscollectief een leegstaand pand op het De Brouckèreplein. De Stad Brussel plant geen overleg met de krakers. Eigenaar Allianz bekijkt nog welke stappen mogelijk zijn.

Wie op Winterpret gaat schaatsen, zal dat doen met zicht op gigantische spandoeken, onder meer tegen kapitalisme en voor het recht op huisvesting voor daklozen. Sinds zaterdag 14 december bezet een groep van ongeveer dertig krakers een leegstaand pand op het De Brouckèreplein, naast de schaatsbaan.

De Stad Brussel laat de krakers doen. "Hier komt de Stad niet tussen", zegt de woordvoerster van burgemeester Philippe Close (PS). "Dit is een zaak van de eigenaar, die wel eventueel stappen kan nemen."

'Hopen op akkoord'

Het gebouw is voorlopig nog eigendom van verzekeraar Allianz. Die is voorlopig nog niet naar het vredegerecht gestapt om een uitzetting te vragen. "We bekijken momenteel welke onze rechten zijn", reageert een woordvoerster van Allianz.

Voorlopig blijven de krakers dus nog even zitten. Zij hopen een overeenkomst van tijdelijke bezetting met Allianz te kunnen sluiten. "Als dat lukt en we het gebouw bewoonbaar kunnen maken, willen we het gebouw ook openstellen voor daklozen en andere mensen die in een precaire situatie zitten", zegt een van de krakers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, kraakpand, krakers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni