Els Ampe aast op Brusselse ministerpost: 'Ik wil leiderschap overnemen'

JP
© BRUZZ
27/05/2019

Els Ampe is bereid om, als de partij haar dat vraagt, "het leadership over te nemen bij de Brusselse Open VLD." Dat zegt ze in het debatprogramma Brussel Kiest. Op de vraag of ze daarmee het ministerschap bedoelt, antwoordt ze na enig aandringen: "ja." Ampe gaat zo de strijd aan met Brusselse kopstukken Guy Vanhengel en Sven Gatz.

In het Vlaams parlement is Els Ampe de Brusselse gekozene met de meeste voorkeurstemmen. Het gaat om 3.851 stemmen, bijna even veel als aftredend Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD), die er 4.551 binnenhaalde in Brussel. Maar dat zijn er wel bijna drieduizend minder dan tijdens de vorige verkiezingen.

Als Open VLD vandaag in de meerderheid zou stappen, met bijvoorbeeld Groen en One.Brussels, sluit Ampe een ministerpost niet uit. "Ik weet helemaal niet of we al dan niet in de meerderheid zullen zitten, maar met de voorkeursstemmen die ik zelf heb gehaald, ben ik wel bereid om het leadership binnen Open VLD Brussel over te nemen, als men mij dat vraagt. Die ambitie heb ik wel."

Dat het dan niet enkel over het voorzitterschap gaat maar om een ministerpost, beaamt Ampe na enig aandringen met een voorzichtige "ja". Ze benadrukt wel dat de voorzitter Gwendolyn Rutten en de leden van de Open VLD daarvoor hun goedkeuring moeten geven.

Dat Ampe een andere koers vaart dan die andere Brusselse kopstukken Guy Vanhengel en Sven Gatz is een publiek geheim. Ampe eiste ook al het lijsttrekkersschap op voor het Vlaams parlement, waardoor Sven Gatz als aftredend Vlaams minister voor Brussel de lijstduwersplaats innam op de Brusselse lijst. Hij kreeg van op de laatste plaats 2.103 stemmen achter zijn naam en werd voor de verkiezingen ook al voorgedragen door Vanhengel als toekomstig minister in Brussel. Maar dat lijkt zonder Els Ampe gerekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , verkiezingen , Els Ampe , Guy Vanhengel , Open VLD

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni