— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Gatz pleit voor opvangcentrum: 'Transmigranten mogen opgevangen worden'

In het BRUZZ-programma Brussel Kiest waren lijstduwers voor het Brussels Parlement Sven Gatz (Open VLD) en Philippe Close (PS) te gast. De problemen in het Noordstation bleven niet onbesproken. "Die mensen mogen en kunnen opgevangen worden", zei Gatz, die pleit voor een ander opvangcentrum.

logo Brussel Kiest 2019

De problemen in het Noordstation nemen ongeziene proporties aan. Na de buschauffeurs van De Lijn trekken ook de MIVB-chauffeurs er weg. "We moeten niet rond de pot draaien. De kern van de zaak is de aanwezigheid van transmigranten of vluchtelingen", zei Open VLD-lijstduwer voor het Brussels Parlement en Vlaams minister van onder meer Brussel Sven Gatz in de radiostudio van BRUZZ.

"Men heeft daar een verkeerde beslissing genomen om daar opvang te voorzien. Een station kan daar nooit voor dienen", aldus Gatz. Eerder vandaag kondigde zijn partijgenoot en minister van Asiel en Migratie Maggie De Block aan dat ze de situatie deze week nog zou oplossen.

Gatz pleit voor een nieuw opvangcentrum voor migranten, liefst in de buurt van het Noordstation. "Want die mensen kunnen en mogen opgevangen worden." Federaal minister Ducarme (MR) ziet dan weer liever geen opvangcentrum komen.

Close: 'Ik heb wel verantwoordelijkheid genomen'

Eind vorig jaar trok De Lijn ook al uit het Noordstation. Na beloftes voor meer politiepatrouilles en frequentere schoonmaakbeurten kwam De Lijn terug, maar van die beloftes bleef weinig over. "Het is niet mijn rol om een schuldige aan te wijzen, maar in een gemeente is er een verantwoordelijke en dat is de burgemeester", zei PS-lijstduwer en burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close. "Met de problemen in het Maximiliaanpark heb ik bewezen dat ik mijn verantwoordelijkheid genomen heb."

Het Maximiliaanpark ligt op het grondgebied van de Stad Brussel, het Noordstation ligt in Schaarbeek, waar Bernard Clerfayt (Défi) de burgemeester is. Hoe dan ook wil Close een oplossing en daarvoor moeten de verschillende beleidsniveaus samenwerken. "Ik sta er altijd voor open om een andere politiezone te steunen", zei Close nog, die ook benadrukte dat de pendelaars belangrijk zijn voor de hoofdstad.

Bekijk straks het volledige debat op BRUZZ.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?