Klimaatactivisten laten Manneken Pis brandende aarde blussen

Woensdagmorgen hebben drie klimaatbewegingen een korte actie gehouden aan Manneken Pis. Daarbij werd een brandende wereldbol onder de straal van het plassende ketje gehouden. “Het is een symbolische actie om duidelijk te maken dat het tijd is voor een sociaal rechtvaardig klimaatplan”, zegt Yuni Mertens van Students For Climate aan BRUZZ.

De Grootouders voor het Klimaat hebben met hun rolstoelen het hek van Manneken Pis afgeschermd zodat de jongeren over het hek klommen en banners plaatsten zonder gearresteerd te worden.

De actievoerders willen dat er een krachtig klimaatplan op tafel komt en ze willen met deze actie aantonen dat politici het verkeerd aanpakken. Dit doen ze door een ‘brandende’ aardbol onder Manneken Pis te houden. "Ons huis staat in brand", zegt een activiste, "er moet nu geblust worden. Politici zullen onpopulaire maatregelen moeten treffen en mensen zullen zich moeten aanpassen".

De korte actie was de kers op de taart van een campagne die de klimaatbeweging al een tijdje voert. Die campagnes moeten zoveel mogelijk volk op straat krijgen tijdens een mars nu vrijdag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?