Koerden klagen afzijdigheid aan van Europese Unie

Maxime Simon, PJS
16/10/2019

Ruim 250 Koerden zijn vanmiddag van het Schumanplein naar het Luxemburgplein gestapt. Het gaat om een protestactie tegen de inval van Turkije in Noord-Syrië, waar veel Koerden wonen. Door op te stappen in de Europese wijk klagen ze ook de afzijdigheid van de Europese Unie aan in het conflict.

"Erdogan, dictator", "Erdogan, moordenaar", "Erdogan, terrorist", scandeerden de Koerden tijdens hun tocht. Tussen de betogers viel ook de sterke aanwezigheid van vlaggen van de Koerdische militie YPG op. In de afgelopen week kwamen de Koerden al enkele keren op straat om de Turkse inval in het noorden van Syrië te veroordelen. Ditmaal hielden ze ook halt aan metrostation Maalbeek, waar op 22 maart 2016 een bom tot ontploffing werd gebracht door een IS-terrorist.

De Koerden eisen dat er snel tegen Turkije wordt ingegrepen, zodat er niet nog meer IS-strijders uit de kampen in Syrië ontsnappen. "Als het conflict met Turkije uitbreidt , zullen er nog terroristen ontsnappen en zullen ze hun weg naar Europa vinden. Daarom is het belangrijk dat Erdogan nu meteen gestopt wordt. Er is nood aan een krachtdadig optreden door de internationale gemeenschap", benadrukt Orhan Kilic van NavBel, de koepel van de Koerdische gemeenschap in België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Koerden , Turkije , Recep Tayyip Erdogan , Syrië , Europese wijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni