Kunstenaars en cultuurwerkers eisen meer steun op Beursplein

De culturele sector heeft donderdag om exact 14.00 uur op tien pleinen verspreid in tien steden over België opnieuw in stilte van zich laten horen. In Brussel ging het protest door op het Beursplein. Tijdens het statisch protest "Still Standing" klagen kunstenaars en cultuurwerkers aan dat ze nog steeds geen steun krijgen voor inkomensverlies omwille van de uitbraak van COVID-19.

Als levende beelden symboliseerden de kunstenaars en cultuurwerkers hun beroep. Terwijl de hele samenleving weer in beweging komt, blijven zij in stilstand, maar wel rechtop. Ze vragen dat er dringend een oplossing komt, want sommigen onder hen zitten al drie maanden zonder inkomen.

De actievoerders herinneren het publiek eraan dat "de algemene steunmaatregelen die meteen zijn uitgevaardigd bij het begin van de lockdown, slechts een deel van de cultuurwerkers hebben geholpen, omdat deze maatregelen simpelweg niet compatibel zijn met de tijdelijke werkopdrachten in de cultuursector."

De situatie is stilaan onhoudbaar voor de cultuurwerkers en dus vragen ze dat de volksvertegenwoordigers en politieke verantwoordelijken een snelle oplossing vinden op federaal niveau, zodat iedereen wie er recht op heeft sociale bescherming krijgt.

Andere plaatsen waar de manifestanten zich om 14.00 uur stipt verzamelden waren op de Meir in Antwerpen, de Place Verte in Charleroi, de Korenmarkt in Gent, de Place Maugrétout in La Louvière, de Grote Markt in Leuven, de Vinave d'île in Luik, de Place Cathédrale in Bergen, de Place d'Armes in Namen en de Grote Markt in Doornik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?