Replica De Eenhoorn vaart uit: 'Kansarme jongeren leren zeilen'

Updated: 28-04-2019 - 07:51

Langs het kanaal in Anderlecht is zaterdag een replica van het 17e eeuwse schip De Eenhoorn uitgevaren. Een feestelijke gebeurtenis.

Bezieler Nicolas Joschko liet zich inspireren door het Grote Schip van Versailles uit 1669 dat Lodewijk XIV liet bouwen om te varen op de vijvers voor zijn paleis. De nieuwe ‘Eenhoorn’ is gebouwd op schaal 1:4 en ruim 15 meter lang. De romp bestaat uit 44 spanten. De masten moeten nog geplaatst worden, maar zaterdag werd al een eerste tochtje gemaakt.

Het project heeft een duidelijk sociale inslag. De vzw Maritiem Atelier zet zich al sinds 2011 in om zeilen toegankelijker te maken voor kansarme jongeren. Naast zeilopleidingen en kampen bouwt de vereniging sinds enkele jaren ook haar eigen schepen. ‘De Eenhoorn’ is hun nieuwste realisatie. Aan dit enorme bouwproject werkten liefst 298 kinderen en 160 volwassenen mee, goed voor ruim 4000 werkuren. Het zeilschip zal ingezet worden als lesboot.

VUB-rector Caroline Pauwels is meter van dit nieuwe schip, samen met Erick Surcouf. Die laatste is een nazaat van de bekende Normandische kaper Robert Surcouf. “Sociale inclusie en voeling met wat er leeft in de stad is zijn van mijn belangrijkste actiepunten", zegt Pauwels. "Wat Maritiem Atelier hier realiseert is daar een prachtig voorbeeld. Ik ben dan ook heel vereerd dat ze mij vroegen om meter te zijn van dit project”

Het project won de prestigieuze Bruocsella prijs 2018 en geniet van ondersteuning van de Haven van Brussel, Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Gemeente Anderlecht, de Stad Brussel en menige particulieren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?