Sven Gatz: 'Aan zelfde ritme schoolplaatsen blijven creëren'

© BRUZZ
02/09/2019

"Er is voldoende geld om nieuwe schoolplaatsen te creëren." Dat heeft Sven Gatz (Open VLD), VGC-collegelid bevoegd voor onderwijs, gezegd in de BRUZZ-radiostudio tijdens A La Carte. Ook met de onderwijskwaliteit zit het goed volgens de Brusselse minister. "Wij slagen erin om de nieuwe middenklasse van Brussel te vormen."

Is er genoeg geld om voldoende extra plaatsen te creëren in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel, door nieuwe scholen te bouwen en bestaande scholen te renoveren? Zo luidde de vraag in het BRUZZ-praatprogramma A La Carte.

"Voor scholen is er zeker en vast genoeg geld", antwoordde Brussels minister Sven Gatz vastberaden. "Er is genoeg om dezelfde inspanningen te leveren als de voorbije legislatuur. Het gaat om duizenden plaatsen. Wij gaan dat ritme verderzetten."

Voor het plaatstekort in kinderdagverblijven hoopt de minister wel op een financiële injectie vanuit de Vlaamse overheid en ook voor het plaatstekort in de Brusselse kleuterscholen hoopt Gatz op een oplossing. "Na de inschrijvingsperiode komen er meestal plaatsen vrij, omdat ouders hun kinderen soms in verschillende scholen inschrijven. Wij moeten daarop hopen."

'Brussel als laboratorium'

Wat de kwaliteit van het Nederlandstalige onderwijs betreft, zit het goed in Brussels, aldus Gatz. "Er is een onderwijsaanbod op maat voor de diverse groepen in Brussel. We slagen erin om de nieuwe middenklasse te vormen en dat kan niet zonder kwaliteitsvol onderwijs", stelt de minister.

Kritiek op de kwaliteit van het Nederlandstalige onderwijs is onterecht. "Bart De Wever wil onderwijs op de klassieke leest, maar dat werkt niet voor alle kinderen." Daarmee verwijst het VGC-collegelid naar nieuwe onderwijsvormen in Brussel, zoals de tienerscholen waarbij de laatste graad van het basisonderwijs samen zit met de eerste graad van het secundair onderwijs.

"Brussel moet op dat vlak een laboratorium voor het hele land worden", aldus Gatz. "We moeten wel kwaliteitsvol onderwijs blijven leveren, maar scholen kunnen dat en doen dat ook. En zij leveren meertalige ketjes af die het verschil maken."

Beluister hieronder de integrale uitzending met Sven Gatz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, plaatstekort, schoolplaatsen, onderwijskwaliteit, Sven Gatz, nederlandstalig onderwijs

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni