Vooral schade aan straatmeubilair door betoging 'gele hesjes'

Updated: 01-12-2018 - 12:30

Daags na het 'gele hesjes'-protest dat ontaardde in rellen, maakt de stad de balans op. Er is vooral schade aan het straatmeubilair. Twee politievoertuigen brandden uit, op de Regentlaan werden ook stenen uit het wegdek gehaald.

Twee combi's van de federale politie die geparkeerd stonden aan Kunst-Wet, brandden volledig uit. Daarnaast is er vooral schade aan het straatmeubilair.

"Ter hoogte van de Lambermontstraat en de Wetstraat werden er enkele vierkante meters stenen losgemaakt van het voetpad op de Regentlaan", zegt woordvoerster van de Brusselse politie Ilse Van de keere. Die kasseien hebben de relschoppers gebruikt als projectielen.

"Op diezelfde plaatsen zijn ook signalisatieborden vernield", klinkt het verder. "Overal werd er werfmateriaal verspreid om barricades op te zetten", zegt Van de keere nog. Op beelden is te zien hoe die barricades de doorgang van het waterkanon moeilijker maakten.

82 arrestaties

Bij de rellen raakten twaalf agenten lichtgewond. "Het gaat om kneuzingen die veroorzaakt werden door projectielen", aldus Van de keere. De lichtgewonde agenten hoefden niet naar het ziekenhuis.

In totaal werden er 82 mensen gearresteerd. Zes van hen werden gerechtelijk aangehouden, onder meer voor brandstichting, wapenbezit en drugsbezit. "Wij zullen een taskforce opzetten om verdachten te identificeren. Binnenkort lanceren we een oproep zodat mensen beelden kunnen doorsturen naar zpz.polbru.info@police.belgium.eu", aldus Van de keere.

aze
© Nathalie Reubens
| Twee voertuigen van de federale politie brandden helemaal uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?