Rust keert weer na rellen 'gele hesjes', 70 arrestaties

Updated: 30-11-2018 - 19:30

Bekijk de beelden van een turbulente namiddag.

Relschoppers trokken vrijdag in het kader van een betoging van de gele hesjes een spoor van vernieling door het centrum. De betogers gingen de confrontatie met de ordediensten aan, trokken verkeerslichten los en staken combi's in brand. De oproerpolitie gebruikte het waterkanon en traangas om de hesjes uiteen te drijven, 70 mensen werden opgepakt. Aanhangers van de protestbeweging distantiëren zich van het geweld.

De grootste onrusten met de betogers lijken achter de rug, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere aan BRUZZ. Een betoging die vreedzaam begon, ontaardde in rellen. Met traangas en het waterkanon werden de gele hesjes uit elkaar gedreven.

"Er zijn nog een twintigtal betogers die zich ophouden in de omgeving van de Wetstraat, maar ook die zullen we snel proberen te vatten", aldus Van de Keere.

Een zestigtal betogers werd in de vroege namiddag bij de eerste confrontatie met de politie opgepakt. Nog een groep van een 50-tal gele hesjes werd ingesloten vlakbij het Brusselse Stripmuseum. Om 18 uur stond de totale balans op 74 gearresteerden. Drie van hen werden gerechtelijk aangehouden.

'Ze gooiden met biljartballen'

Het protest van de gele hesjes escaleerde omstreeks 13.30 uur. De manifestanten pikten de politieblokkades ter hoogte van Troon niet. Zij probeerden de ambtswoning van premier Charles Michel (MR) te bereiken. Omdat hun de doorgang geweigerd werd, smeten voornamelijk gemaskerde betogers stoepstenen, biljartballen en werfmateriaal naar de agenten. De politie zette daar voor het eerst het waterkanon in.

De gele hesjes werden uit elkaar gedreven, waarna de rellen zich verplaatsten naar Kunst-Wet. Op de Wetstraat gooiden relschoppers een politiewagen om, een andere combi werd zelfs in brand gestoken (zie beelden bovenaan). De oproerpolitie opende een klopjacht op de betogers.

Veel schade

De sfeer sloeg helemaal om en de gele hesjes grepen alles wat los en vast stond. De hekken en bouwmaterialen van een bouwwerf moesten eraan geloven en werden op straat gegooid. Ook verkeerslichten werden uit de grond getrokken. De straten liggen er bezaaid met hekken, stenen en verkeersborden.

"Ze gebruikten alles wat ze op hun weg tegenkwamen. Het geweld was ontoelaatbaar. Er is allerlei materiaal naar de diensten gesmeten, er werden ook brandbommen afgestoken. De schade in de stad is aanzienlijk", aldus Van de Keere. Hun bedoeling was om de neutrale zone in het centrum van Brussel te bereiken, analyseert Van de Keere. "Maar daar zijn ze niet in geslaagd."

Omstreeks 16 uur liep er een groep van nog zo'n 20 amokmakers rond in de omgeving van de Europese wijk. Zij spelen een kat- en muisspelletje met de politie. "We zullen ook die zo snel mogelijk bij de lurven proberen te vatten", aldus Van de Keere. De verkeershinder is wel nog steeds navenant.

Een overzicht in beelden van de rellen:

'Alle krediet verloren'

Verschillende aanhangers van de gele hesjes-beweging willen afstand nemen van de gewelddadigheden. "We zijn een legitieme beweging die recht heeft om op straat te komen, maar je moet weten dat 80 tot 90 procent van de betogers zich tegen het geweld afzet. Zij zijn pacifistisch."

"Dit geweld doet daar volledig afbreuk aan en brengt onze beweging in diskrediet. We verliezen al het krediet bij de mensen waar we onze eisen aan willen laten horen. In geen enkel geval hebben we nood aan geweld", stelt Eric Lehert, afkomstig uit Marche-en-Famenne.

"We willen protesteren tegen de manier waarop de Belgische staat ons geld ontneemt. Iedereen moet zijn plicht doen door belastingen te betalen, maar het zijn nooit de banken, de multinationals of de politici die meer afgeven. Elke politicus zou symbolisch 1.000 euro moeten afgeven", vult Lehert aan. Bij BRUZZ getuigden meerdere gele hesjes over hun onvrede over de regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?