Toch protest van 'gele hesjes' vrijdag in Brussel

EDB
© BRUZZ
27/11/2018

De manifestatie van de ‘gele hesjes’ die op vrijdag in Brussel moest doorgaan, werd geannuleerd door een mede-organisator. Maar daar is niet iedereen het mee eens. "Met of zonder jou, wij gaan manifesteren," klinkt het op de sociale media. En ook de mede-organisator zelf trekt vrijdag naar Brussel. "Het protest gaat door."

De reacties op het annuleren van de manifestatie waren niet mals. "Hij smoort de geloofwaardigheid van duizenden mensen", "wie denkt hij wel dat hij is?", of “waarom spreekt hij uit onze naam?”. Het zijn maar enkele van de reacties die Gary Ducran op zijn Facebookprofiel te lezen kreeg.

Dat spreekt Ducran, mede-organisator van de manifestatie, niet tegen. “Ze hebben gelijk, want ik ben niet de woordvoerder van de ‘gele hesjes’," zegt hij aan BRUZZ. "Ik weet niet vanwaar dat komt. Ik wou enkel een manifestatie organiseren.”

Die manifestatie kan niet doorgaan omdat de veiligheidsmaatregelen die Ducran moest treffen, te zwaar zijn. "Per 500 manifestanten moesten we van de politie een veiligheidsagent voorzien,” zegt hij. “Maar we weten zelfs niet hoeveel mensen er zouden komen opdagen.”

De stad overspoelen

"Bovendien houdt de organisatie van een manifestatie ook risico’s in," zegt Ducran. "Als ik niet aan de nodige veiligheidsmaatregelen voldoe en er op vrijdag iets fout loopt, zou ik daarvoor verantwoordelijk gesteld worden," aldus Ducran.

Niet alle ‘gele hesjes’ leggen zich echter neer bij de beslissing. Via Facebook roepen ze op om toch te gaan manifesteren. "Met of zonder jou, wij gaan manifesteren," schrijft iemand. "Je organiseert zoiets toch niet om het een paar uur nadien terug te annuleren?"

“Ze mogen zeker nog naar Brussel komen,” zegt Ducran, die op vrijdag zelf ook naar de hoofdstad trekt. “De officiële manifestatie is dan wel geannuleerd, maar dat wil niet zeggen dat we op vrijdag de stad niet met gele hesjes kunnen overspoelen. Het protest gaat door.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , gele hesjes , Gary Ducran , Facebook , Manifestatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni