‘Betoging gele hesjes mag niet doorgaan’

© Facebook Gele Hesjes Vlaanderen

De gele hesjes willen vrijdag door Brussel trekken, al hebben ze daarvoor geen aanvraag ingediend en dus geen toelating. “We zullen hen vriendelijk vragen om terug naar huis te gaan”, klinkt het op het kabinet van burgemeester Close (PS).

Brusselaar Gary Ducran had bij de Brusselse politie een aanvraag ingediend om vrijdag te betogen met de gele hesjes. Die werd goedgekeurd, maar Ducran trok zich terug, waarna de verontwaardiging op sociale media groot was bij de gele hesjes. Zij kondigden aan toch naar Brussel te komen, met of zonder toelating.

“Wij hebben geen aanvraag meer gekregen”, bevestigt Ilse Van de keere van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene aan BRUZZ, “maar wij volgen de situatie op.” Of en hoe de politie zal ingrijpen als de gele hesjes present tekenen, is op dit moment niet helemaal duidelijk.

“Zonder officiële aanvraag en toelating zullen ze niet mogen betogen”, klinkt het vanop het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS), die aan het hoofd staat van de politie. “Als zij komen, zullen wij hen vriendelijk vragen om terug naar huis te keren. Maar alles zal afhangen van de situatie ter plaatse.”

Tegenvallende opkomst

Dat de gele hesjes naar Brussel komen, lijkt zeker te zijn. Maar of ze met velen zullen zijn, valt moeilijk te voorspellen. In verschillende Facebookgroepen wordt er gemobiliseerd.

Volgens Marko Kleijn, de oprichter van de Facebookgroep ‘Leg Vlaanderen plat’, is er een afspraak vrijdag om 13 uur aan het Warandepark. Kleijn probeert het protest van de gele hesjes op gang te trekken in Vlaanderen, maar dat verloopt moeizaam. In Genk en Hasselt bleven protestacties beperkt tot ongeveer dertig personen, ondanks een mobilisatie in groepen van meer dan 12.000 leden.

Op een andere Facebookpagina wordt opgeroepen om om 12 uur samen te komen aan het Jubelpark, waarna een betoging via het Schumanplein naar de Wetstraat zou trekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?