Close: ‘Eurostadion kan Stad Brussel 4 à 5 miljoen euro kosten'

MD
© BRUZZ
17/09/2018

De gerechtelijke afhandeling van het mislukte Eurostadionproject op Parking C kan de Stad Brussel zo’n 4 à 5 miljoen kosten. Dat zei Brussels burgemeester Philippe Close (PS) in ons radioprogramma ‘Brussel Kiest’. De burgemeester herhaalde ook dat er geen toekomst meer zit in het project op Parking C.

Close had het in Brussel Kiest zelf over de “saga” van het Eurostadion. Dat stadion moest op Parking C verrijzen om onder meer de wedstrijden van het EK in 2020 te kunnen organiseren, maar bouwheer Ghelamco kreeg geen bouwvergunning, waardoor de deadline voor het EK 2020 niet gehaald werd.

Daarop werd beslist om het project af te blazen, waarna de Stad ook de erfpachtovereenkomst met bouwheer Ghelamco over het terrein van Parking C wil verbreken. De Stad had immers een overeenkomst met Ghelamco, die het terrein ter beschikking kreeg voor een symbolische euro per jaar, 99 jaar lang. Maar Ghelamco spande een gerechtelijke procedure aan tegen de beslissing van het stadsbestuur om de erfpachtovereenkomst te verbreken.

'Moeten op zoek naar plan B'

Gevraagd naar wat het Eurostadion-dossier nu echt aan de stad en dus de Brusselaar zal gekost hebben, antwoordde Close dat de stad een 'klein risico' loopt door de de beroepsprocedure van Ghelamco.

“Het is waar dat de stad een risico loopt. Een klein risico van 4 à 5 miljoen euro. Al valt dat nog af te wachten, want de rechtbank moet nog beslissen over het beroep van Ghelamco. Het is ook niet nog niet zeker welke stappen Ghelamco nog wil zetten”, zei Close.

Voor Close is het evenwel duidelijk: er komt geen stadion op parking C. “Ik zie geen kans dat dat project nog een toekomst heeft. We moeten op zoek gaan naar een plan B voor de Rode Duivels”, aldus Close. Zowel de burgemeester als eerste schepen Alain Courtois (MR) waren aanvankelijk niet te vinden voor een renovatie van het Koning Boudewijnstadion, maar staan nu wel open voor dat idee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2018 , BRUZZ 24 , Kiest 2018: Brussel-Stad , Eurostadion , Eurostadium , Parking C , Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni