‘Cos kan nieuwe klanten naar Dansaertstraat lokken’

Sara De Sloover
© BRUZZ
05/04/2017

De Zweedse modeketen Cos ambieert nog altijd een vestiging in de Dansaertbuurt. Vorige week raakte bekend dat de promotor voor de derde keer een bouwvergunning heeft aangevraagd. De voorbije twee keer lanceerden handelaars uit de buurt een radicale ‘No Cos’-campagne, maar sommige winkeliers verwelkomen de Zweden juist. “Cos is lang niet de eerste keten in de straat, en zou bovendien ook nieuwe klanten kunnen lokken.”

Opinie tine Prophete BRUZZ 1565
Stijgende huurprijzen en een radicaal ander karakter voor de Dansaertbuurt: het zijn de doembeelden die tegenstanders schetsen om zich te verzetten tegen de komst van de Zweedse keten, het luxueuzere zusje van H&M. “Ik geloof niet dat Cos de ondergang van de buurt zal betekenen,” zegt Tine Prophete, die al elf jaar als verkoopster voor de onafhankelijke ondergoedboetiek Underwear werkt.

“Ik vind het een vermoeiende discussie. De mogelijke komst van Cos wordt gedramatiseerd alsof de wereld zou vergaan. Terwijl 2016 ons beste jaar ooit was qua verkoopscijfers, ondanks de voetgangerszone en de aanslagen.”

“De winkeliers die de komst van een grote keten vrezen, zouden misschien eens naar hun eigen zaak moeten kijken. Beter inspelen op wat de klanten vragen, op de nieuwste trends, en een goede klantenservice bieden. Dat is wat wij doen in elk geval.”

“Ook het argument dat Cos de eerste keten zou zijn die in de straat opduikt, houdt geen steek. In dit deel van de straat zijn wij nog de enige onafhankelijke winkel, samen met de optiek en de Passa Porta.”

“Hier recht tegenover zit al Karl Mark John en American Vintage bijvoorbeeld. Die modeketens vind je ook in elke stad, en die zijn een pak duurder dan Cos. Terwijl de kwaliteit niet beter is, de kleding wordt ook in China gemaakt. Ze zijn evenmin creatiever.”

Realistische kijk
“Er zijn handelaars in de straat die radicaal tegen Cos blijven, maar er zijn er ook veel die de zaken realistisch bekijken en inmiddels bijgedraaid zijn. Het is een internationale trend dat mensen ergens een tof buurtje starten, dat geleidelijk meer creatievelingen aantrekt. Daar komen kleinere ketens op af, en uiteindelijk volgen dan ook de grote ketens.”

“Cos heeft democratische prijzen, en een eigen stijl. Klanten kunnen in een exclusievere boetiek in de straat een dure blouse vinden, en dan bij Cos een bijpassende broek kopen. Heel veel mensen hebben het budget niet om van top tot teen in designerkleding te lopen.”

“Ik ken heel wat vrienden en klanten die speciaal voor Cos naar de Louizalaan trekken. Als er een filiaal zou openen in de Dansaertstraat, zou dat mensen kunnen aantrekken die nu alleen in de Nieuwstraat shoppen. Via hun bezoek aan Cos zouden ze ook andere leuke en originele winkels in de straat kunnen ontdekken. Ze denken dan waarschijnlijk: ‘Bon, dit is wel wat duurder dan we gewend zijn. Maar we kunnen voor dat mooie item sparen.’ En dan is het zaak voor ons om goed uit te leggen waarom onze producten duurder zijn.”

“We waren tevoren tegen de komst van Cos omdat de bouwpromotor twee van onze collega’s uit hun panden heeft gezet, ontwerpster Johanne Riss en restaurant Au Fond. Ze willen de bestemmingen van die panden veranderen. Wij vinden het juist tof dat deze straat gemengd is, dat er niet alleen winkels, maar ook restaurants en woningen zijn. Dat aspect moet behouden blijven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni