Milieuvergunning Docks Bruxsel in gevaar

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 08/05/2017

De Brusselse regering heeft in april de milieuvergunning voor het winkelcentrum Docks Bruxsel ingetrokken, maar diende begin mei al een nieuwe, licht gewijzigde versie in. "Dit is pure juridische improvisatie van de Brusselse regering. De regering haalt de kastanjes uit het vuur voor Docks," zegt Steyn Van Assche van stadsbeweging BRAL.

In een gemeenschappelijke mededeling klagen verschillende Brusselse stadsbewegingen, vakbonden en zelfstandigenorganisatie Unizo de vergunningschaos aan waarin het dossier van het winkelcentrum Docks zich bevindt. De stedenbouwkundige vergunning, de socio-economische vergunning en de milieuvergunningen werden door dat platform aangevochten bij de Raad van State.

De auditeur van de Raad van State, die een niet-bindend advies aflevert voor de Raad, had in december 2016 al een negatief advies gegeven. Vooral op het vlak van mobiliteit had de auditeur vragen. 

Daar werd bijzonder snel een juridische mouw aangepast. De Brusselse regering schrapte de vergunning in april en besloot de afgeleverde milieuvergunning dan in mei een tweede keer aan te passen. Ze verplichtte Docks een jaarverslag over mobiliteit te maken. Daarmee moet het winkelcentrum bewijzen dat het inspanningen levert om de verkeers- en parkeerhinder te verminderen. 

Maar dat is niet meer dan windowdressing volgens Van Assche. Hij noemt de demarche van de regering 'een pirouette' in een 'vergunningscarrousel'. "De Brusselse regering zou beter voorwaarden eisen en creëren die een duurzame mobiliteit op en rond de site effectief mogelijk maken," zegt Van Assche. Het platform treedt daarmee Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) bij, die in april de toestand aanklaagde. 

Het is nog maar de vraag of de Raad van State deze licht gewijzigde milieuvergunning zal aanvaarden. Doet ze dat niet, dan vervalt de vergunning voor het winkelcentrum en staat het gebouw er illegaal. Wanneer de beslissing valt, is nog niet duidelijk. Intussen blijft het winkelcentrum gewoon open.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?