Mayeur neemt ontslag als burgemeester

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 08/06/2017

Wat onafwendbaar leek, is nu ook echt gebeurd. Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) raakte volledig verstrikt in het Samusocial-web en kondigde even voor 17 uur zijn ontslag aan. Vanavond om 20 uur zal de (ex-) burgemeester zijn meerderheid bijeenroepen en zijn ontslag verder toelichten. Een overzicht.

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft iets voor vijf uur deze namiddag zijn ontslag aangekondigd. Exact een maand geleden kwamen de eerste verhalen naar boven over het jaarlijks opstrijken van 19.000 euro aan zitpenningen voor zijn werk in de raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial. Die geruchten werden langzaam maar zeker bevestigd en zijn hem dus nu fataal geworden. 

Alain Maron brengt de bal aan het rollen
Op 31 mei vraagt Brussels parlementslid Alain Maron (Ecolo) aan Brussels minister Céline Fremault (CDH), in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) belast met Armoedebestrijding, meer uitleg over de financiële verloning bij daklozenorganisatie Samusocial. Uit de antwoorden daarop blijkt dat er jaarlijks 60.000 euro aan zitpenningen verdeeld worden onder de leden van de raad van bestuur. 

In die raad van bestuur zetelden niet alleen Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS), maar ook OCMW-voorzitster Pascale Peraïta. Van die 60.000 euro namen Mayeur en Peraïta met elk 19.000 euro meer dan de helft voor hun rekening. De grond werd al snel te heet onder de voeten van Peraïta die vorige week vrijdag al het schip Samusocial verliet. Maar ook de politieke toekomst van Mayeur zou de dagen daarna aan een zijden draadje komen te hangen. 

Druk op Mayeur neemt toe
Het werd langzaam maar zeker duidelijk dat de wantoestanden bij Samusocial in de buurt kwamen van de onregelmatigheden die een tijdje geleden naar boven kwamen bij de intercommunale Publifin. Niet alleen Ecolo-Groen en Open VLD, maar ook zusterpartij SP.A en zelfs zijn eigen PS begonnen zich dan ook meer en meer vragen te stellen bij de vergoedingen die Mayeur (en Peraïta) opstreken bij Samusocial.

Hoewel Mayeur met handen en voeten zijn verloning probeerde te rechtvaardigen, werd er gisteren toch een parlementaire onderzoekscommissie geïnstalleerd om de zaak volledig te laten uitspitten. Hier en daar werd zelfs al het ontslag van de burgemeester geëist, wat de dag nadien ook effectief zou gebeuren.

Minister Smet dropt bommetje
Deze morgen pakte de Franstalige krant Le Soir uit met de resultaten van een rapport over de interne keuken van Samusocial dat een poos geleden door de regering was besteld. Daaruit bleek dat er geen verslagen zijn van vergaderingen met Mayeur en Paraïta bij Samusocial. Het is dus mogelijk dat ze nooit hebben plaatsgevonden, al staat het wel vast dat ze er rijkelijk voor betaald werden. 

Voor Brussels minister Pascal Smet (SP.A) was op dat moment de maat vol en dus stelde hij een duidelijk ultimatum. "Als Mayeur in de komende uren zijn conclusies niet trekt, dan stapt de SP.A uit het Brusselse stadsbestuur. De positie van de burgemeester is voor ons onhoudbaar geworden." Dat maakte indruk want een voor een begonnen ook andere politieke partijen aan te dringen op het ontslag van de omstreden burgemeester. 

Mayeur op het matje bij Onkelinx
Mayeur, die deze ochtend een schepencollege bijwoonde over de voetgangerszone, vertrok daarna voor een onderhoud met Brussels PS-voorzitster Laurette Onkelinx in de Kamer. Die had via het advocatenkantoor van haar man (Marc Uyttendaele, red.) nog geprobeerd om de onderzoekscommissie naar de zitpenningen bij Samusocial te dwarsbomen, maar besefte dat het kalf toch stilaan verdronken was. 

Het was Elio Di Rupo, nationaal voorzitter van de Franstalige socialisten, die Onkelinx bij zinnen bracht en haar de opdracht gaf om Mayeur aan de tand te voelen. Zij moesten samen tot een 'juiste en rechtvaardige' beslissing te komen. Wat later werd tijdens de plenaire vergadering in de Kamer opnieuw met scherp geschoten. Onder anderen Groen-voorzitster Meyrem Almaci, PVDA-kamerlid Raoul Hedebouw en volksvertegenwoordigster Valerie Van Peel (N-VA) waren niet mals voor de burgemeester.

Ontslag om vijf uur
Iets voor vijf uur deze namiddag kwam dan het nieuws naar buiten dat burgemeester Mayeur ontslag zou nemen. De Brusselse ministerraad was ondertussen tot de beslissing gekomen om de werking van Samusocial onder te brengen in een gewestelijk publiek orgaan. Vanavond om acht uur zal Mayeur zijn meerderheid bijeenroepen en meer toelichting geven bij zijn ontslag. 

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?