'Pride is feestelijk en activistisch tegelijk'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 19/05/2017

Zaterdag trekt de Pride Parade opnieuw door Brussel. Het festival met aandacht voor holebi's en transgenders is al enkele weken bezig, maar het is altijd uitkijken naar de bonte stoet praalwagens die ieder jaar de stad doorkruist. BRUZZ praat met Frank Schoenmakers, coördinator van het Regenbooghuis over het thema van deze editie: asiel en migratie.

Er zal aandacht zijn voor de grote stukken van de wereld waar holebi's en transgenders gevaar lopen. "Er zijn meer dan 70 brandhaarden in de wereld, vaak waar homoseksualiteit strafbaar is", zegt Schoenmakers. "Zelfs in Oost-Europese landen die lid zijn van de EU zijn er landen waar holebi's niet voldoende beschermd zijn."

We hoorden vandaag nog over een politie-inval op een feest in Bangladesh, en afgelopen week was er het nieuws over twee jongemannen die in de Indonesische provincie Atjeh veroordeeld zijn tot 85 stokslagen. Begin deze maand waren er heel wat berichten over homofobie in Rusland en regelrechte homohaat in Tsjetsjenië. 

"Op sommige plekken gaan we erop vooruit, op andere achteruit, dat is schrijnend", zegt Schoenmakers. 

België erkent wel degelijk asielzoekers als vluchteling, op basis van hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Voorbeelden van mensen die naar Europa vluchtten kun je hier en hier lezen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.