De Brusselse regering heeft een besluit rond versterkt geluid goedgekeurd. Het nieuwe maximale geluidsniveau in het gewest is 85 dB, tenzij organisatoren bijkomende maatregelen nemen. In dat geval gelden er bovengrenzen van 95 dB en 100 dB. Het besluit, dat maandag op een persconferentie werd voorgesteld, gaat over één jaar in.

De oude regelgeving rond versterkt geluid dateert al uit 1977. En sindsdien is er veel veranderd: de muziek waarnaar we luisteren bevat veel meer lage frequenties en het volume ligt vaak hoger. In de praktijk werd het oude maximale geluidsniveau (90 dB) dan ook niet nageleefd. Om het publiek te beschermen tegen gehoorschade neemt de regering daarom maatregelen. Die gelden voor het versterken van zowel muziek als stem, en zowel buiten als binnen.

Drie niveaus
Het besluit laat een nieuw maximaal geluidsniveau toe van 85 dB zonder voorwaarden. Er zijn twee uitzonderingen op die norm. Als het geluidsniveau in real time wordt geafficheerd in de zaak én wordt bijgehouden voor controles achteraf, is een maximum van 95 dB toegelaten. Als er daarenboven stille ruimtes (tot 85 dB) en oordopjes voorzien zijn, is 100 dB toegelaten. Die absolute bovengrens beveelt ook de Wereldgezondheidsorganisatie aan.

Alle instellingen die na middernacht muziek verspreiden zullen een milieuvergunning van klasse 3 moeten halen bij hun gemeentelijke administratie. Op basis hiervan zal een geografische en geluidstechnische kaart opgesteld worden. Dit moet de gemeenten en het gewest helpen om geluidsoverlast op hun grondgebied tegen te gaan.

'Grootste bekommernis na luchtkwaliteit'
"Lawaai is een van de belangrijkste vormen van overlast in het dagelijkse leven van de Brusselaars en in hun directe omgeving. Op het vlak van volksgezondheid is dit de tweede grootste bekommernis, na luchtkwaliteit," zegt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH).

Tussen nu en januari 2018, wanneer de nieuwe wetgeving ingaat, zal er een grote sensibiliseringscampagne gevoerd worden bij professionals: de uitbaters van instellingen, geluidstechnici, het administratief personeel dat de vergunningsaanvragen moet beheren et cetera.

Smart City
Ook zal er financiële steun geboden worden aan instellingen die het geluidsniveau op een display weergeven en die gegevens publiek toegankelijk maken via een onlineplatform. Dat is het zogenoemde Smart City-luik van het besluit.

"We stellen de opgehaalde gegevens over het geluidsniveau in de horeca- en andere gelegenheden als open data ter beschikking van eenieder. Dat levert de Brusselaars ongetwijfeld weer een hele reeks nuttige apps en andere toepassingen op," zegt staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets (CD&V).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni