RWDM krijgt meer ruimte in het Machtensstadion

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 30/03/2017

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek wil de contracten voor het gebruik van het Edmond Machtensstadion, met voetbalclubs White Star en RWDM, herbekijken. RWDM blijft groeien en White Star is op sterven na dood, en dus krijgt RWDM wellicht meer rechten. Het stadiondossier zorgt intussen voor wrevel in de Molenbeekse politiek.

De gemeente Molenbeek heeft haar visie op het Machtensstadion danig bijgestuurd: bij de heroprichting van RWDM, in de lente van 2015, was er aanvankelijk geen plek voor de traditieclub omdat de gemeente voluit de kaart van White Star trok. Maar intussen is RWDM op korte tijd sterk gegroeid, terwijl White Star fel is weggezakt: op nog geen jaar tijd van kampioen in tweede klasse naar staartploeg in de eerste amateurklasse, met nog minder toeschouwers dan vorig seizoen. Bovendien wordt de club geteisterd door financiële problemen, iets wat hen dit seizoen al meermaals een schorsing van de Belgische Voetbalbond kostte.

“Vroeger was White Star de voornaamste gebruiker van het stadion, maar de situatie is nu helemaal anders”, zo verklaart schepen van Sport Ahmed El Khannouss (CDH) de nieuwe houding van Molenbeek. “De club verkeert in moeilijkheden, en dat heeft ook impact op de jeugd: de jeugdploegen zijn slecht of niet omkaderd, sommige wedstrijden worden zelfs gewoon geannuleerd. En onze prioriteit ligt bij de jongeren van Molenbeek.” En daar lijkt RWDM meer garanties voor te kunnen bieden: “De evolutie bij RWDM is positief en hun jeugdschool blijft groeien. Die club heeft meer ruimte nodig.”

Eén kantoor van 20 m²
Dat beaamt ook Thierry Dailly, manager van RWDM. “De club is op 18 maanden tijd veel sneller gegroeid dan ik zelf gedacht had. In het eerste jaar van onze jeugdschool telden we 450 jeugdspelers, volgend jaar gaan we naar 700 voetballertjes, verdeeld over 40 ploegen, en dan ook nog eens 200 meisjes bij de RWDM Girls. Maar dat moeten we allemaal bolwerken vanuit een klein kantoortje van 20 vierkante meter.”

El Khannouss benadrukt dat het niet de bedoeling is om een club buiten te zetten: “We willen de tellers op nul zetten en het stadion eerlijker herverdelen. Daarvoor moeten alle partijen rond de tafel gaan zitten.” Het is echter maar de vraag of White Star dat zal willen, want hun band met de gemeente Molenbeek is al lange tijd barslecht: de flamboyante sterke man John Bico haalde al meermaals fel uit naar het gemeentebestuur.

RWDM en White Star vochten vorig jaar een ware stadionoorlog uit, maar dit seizoen zijn de relaties verbeterd. Toch moest de gemeente enkele weken geleden nog een deurwaarder sturen: RWDM wou de business seats gebruiken voor de topmatch tegen Rebecq, maar White Star weigerde de toegang vrij te geven.

‘Bocht van 180 graden’
Binnen de Molenbeekse politiek heeft de beslissing van het gemeentebestuur niet iedereen overtuigd. De partij Gemeentebelangen maakt deel uit van de meerderheid zonder een schepen te leveren. De fractie was twee jaar geleden één van de weinige voortrekkers van het RWDM-project in de Molenbeekse politiek, en vindt de houding van El Khannouss ongeloofwaardig. “Toen moest hij van RWDM niets weten: hij vond het niet meer dan een bende racisten. Nu is het verhaal van White Star bijna ten einde en komt hij met hangende pootjes terug”, zegt gemeenteraadslid Dirk Berckmans.

“We zijn niet tegen de beslissing om de verdeling te herbekijken, maar we willen er ook onze zeg in doen. Het gemeentebestuur heeft ons nodig omdat de meerderheid zonder ons erg krap is: 23 stemmen op 45 in de gemeenteraad. Maar wij zijn niet zomaar een stemmachine voor de meerderheid”, vervolgt de ex-N-VA’er.

Gemeentebelangen vraagt een dringende vergadering met alle partijen van de meerderheid, waarop ook Michel Eylenbosch wordt uitgenodigd: naast gemeenteraadsvoorzitter (voor MR) is hij ook manager bij White Star. Hij moet de situatie bij White Star nader toelichten. “We willen een goede oplossing voor alle jeugdspelers, zowel voor die van RWDM als die van White Star”, besluit Berckmans.

Ook de oppositie vindt de houding van verschillende politici hypocriet. "Wij hebben van bij het begin gezegd dat er in het stadion plaats is voor twee ploegen, maar de gemeente heeft zichzelf in de problemen gewerkt door indertijd een exclusief contract af te sluiten met White Star. Gemeentebelangen keurde dat toen mee goed (onder hun impuls kwam er wel een opening voor RWDM in het contract, nvdr.). Daar draagt het gemeentebestuur nu de gevolgen van", vindt Jef Van Damme (SP.A).

4j geleden haalde @fschepmans met grote trom #voetbal club #WS binnen in #molenbeek .4j miserie later zetten ze hen buiten. #hardleers

— Jef Van Damme (@Jefvandamme) March 30, 2017

Het seizoen van RWDM

Op de laatste speeldag in derde amateurklasse speelt RWDM zondag in het Edmond Machtensstadion tegen Doornik. Het seizoen van de gedoodverfde Brusselse titelfavoriet liep niet altijd zoals gewenst. Met onder meer een trainersontslag. Maar uiteindelijk staat RWDM nu op één overwinning van de titel. Herbeleef het seizoen met artikels en video's van BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?