Dealen met drugs (3): Crackprobleem neemt explosieve proporties aan

© BRUZZ
28/09/2022

In deurportieken, metrogangen en parkeergarages; steeds vaker word je er geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. In het centrum moet een gebruikersruimte de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik. BRUZZ brengt de drugproblematiek in kaart. Dealen met Drugs, vanaf maandag 26 september op alle BRUZZ-kanalen.

Meer verkoop en gebruik in het openbaar, het is een tendens die ook voor crack, de rookbare vorm van cocaïne, geldt. De problematiek wordt steeds meer zichtbaar in sommige metrostations op lijnen 2 en 6, maar ook in de Anderlechtse wijk Kuregem. De groei van het crackprobleem is explosief, zegt de politie daar. “Op een jaar tijd, ook onder invloed van de coronacrisis, zijn die problemen sterk toegenomen.”

Dat tonen ook de cijfers van vzw Transit aan. Om de verspreiding van bepaalde ziektes tegen te gaan deelt de organisatie al jaren propere crackpijpjes uit. In 2015 waren dat er iets minder dan 600, vorig jaar waren dat er al ruim 14.000. “In onze cijfers zien wij duidelijk een toename van het crackgebruik, terwijl het heroïnegebruik daalt."

Crack is een erg verslavende drug. "Gezuiverde cocaïne roken, wat men crack noemt, is onbeschrijfelijk. Tien seconden lang ben je precies niet meer op aarde," vertelt de 47-jarige Michael uit ervaring. "Daarna komt onmiddellijk een terugslag. Je voelt je slecht in je vel en wordt paranoïde. Het is daarom dat crackgebruikers constant naar hun dealer bellen. Ze zouden er alles voor geven."

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni