Zesde Belgische meteoriet tentoongesteld in Museum voor Natuurwetenschappen

11/12/2018

De zesde Belgische meteoriet heeft voortaan een vaste plaats in de Mineralenzaal van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. In aanwezigheid van de familie van de ontdekker van de meteoriet, de intussen overleden Eudore Schmitz, werd het unieke exemplaar voorgesteld.

De meteoriet viel al in 1971 in Tintigny door het dak van landbouwer Eudore Schmitz, maar nadat die de vuistdikke steen met zijn zoon mee naar school gaf, bewaarde schoolmeester Albert Rossignon hem al die jaren.

Tot hij samen met de familie Schmitz in 2017 contact opnam met onderzoeker Vinciane Debaille en de meteoriet officieel erkend werd. De meteoriet van Tintigny is uniek. De overige vijf Belgische meteorieten zijn van het type chondriet en dus afkomstig van asteroïden die intact gebleven zijn sinds de vorming van ons zonnestelsel.

Ze behoren tot 95 procent van alle meteorieten op aarde. Daarnaast zijn er nog 5 procent meteorieten, achondrieten genoemd, die van asteroïden of van planeten komen die vulkanische activiteit hebben gekend. Deze achondrieten worden zelden gevonden, en de meteoriet van Tintigny is de eerste van deze soort in België.

"We wisten altijd dat het een meteoriet was, maar we hadden nooit gedacht dat die zo belangrijk was", vertelt Jean-Paul Shmitz. De afkomst van de zesde Belgische meteoriet is bovendien gekend, want de meteoriet van Tintigny is afkomstig van Vesta, de tweede grootste asteroïde in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter.

De zes Belgische meteorieten worden allemaal tentoon gesteld in de Mineralenzaal van het museum, samen met een collectie Antarctische meteorieten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, actua, Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen, Museum voor Natuurwetenschappen, natuurwetenschappen, meteoriet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni