De voeten zijn onder de onderhandelingstafel geschoven, maar geen van de drie Vlaamse regeringspartijen laat al in hun kaarten kijken. Terwijl de N-VA in hun startnota pleitte voor “kordaat toezicht” op de dotatie aan de VGC, wil formateur Jan Jambon nog niet kwijt wat dat zal betekenen voor Brussel.

“Ik ga nu nog niet op de inhoud ingaan, we starten de onderhandelingen pas”, zegt Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA) aan BRUZZ. Dinsdagochtend begonnen de eerste gesprekken in hotel Errera in de Koningsstraat. De inhoudelijke vragen zullen pas beantwoord worden in het regeerakkoord, zegt Jambon. Dat geldt ook voor wie de Vlaamse minister van Brussel zal worden.

Bij Open VLD is Els Ampe voor Brussel verkozen in het Vlaams parlement, maar partijvoorzitster Gwendolyn Rutten wil evenmin commentaar kwijt. “Wij willen vooral graag een hele goede Vlaamse regering. Vlamingen hebben daar recht op en de uitdagingen zijn bijzonder groot”, zegt zij. “Eerst moet de inhoud er liggen, daarna zullen we zien wie wat gaat doen.”

‘Brussel niet loslaten’

Over die precieze inhoud houdt Rutten de boot ook af. “Ik heb uiteraard een uitgesproken mening over de dotatie aan de VGC in Brussel, maar die ga hier ik niet vertellen. Dat doe je aan de onderhandelingstafel.”

Bij CD&V verzekert Hilde Crevits dat Brussel de nodige aandacht krijgt in de onderhandelingen. “Het is van belang dat Vlaanderen Brussel niet loslaat, maar het is evident ook van belang dat de middelen goed besteed worden.” Of CD&V de minister voor Brussel wil leveren, bijvoorbeeld Brussels parlementslid Bianca Debaets, noemt Crevits nog te voorbarig.

Namens CD&V zat ook Benjamin Dalle aan de onderhandelingstafel. Dat is opvallend, want de Brusselse lijsttrekker voor het Vlaams parlement raakte in mei niet verkozen. Dalle is wel nog hoofd van de studiedienst van de partij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Politiek , vlaamse formatie , vlaamse regeringsvorming , Gwendolyn Rutten , Hilde Crevits , Jan Jambon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni