Aisha van Dokters van de Wereld over hongerstakers: 'We hopen dat het snel voorbij is'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 13 juli 2021

Ondertussen zijn de sans-papiers al 52 dagen aan het hongerstaken om duidelijke regularisatiecriteria af te dwingen. Aisha Fobelets van Dokters van de Wereld ziet de situatie dag na dag verslechteren. Ze getuigt bij Bram.

Aisha Fobelets is oorspronkelijk verpleegkundige en doet nu de coördinatie van de hongerstaking op de ULB. Ze is daar om de hongerstakers medisch te ondersteunen, maar ook sociaal en psychologisch. "Het is erg zwaar. Mensen gaan dag na dag achteruit, zowel fysiek als mentaal", getuigt ze.


De hulp die Aisha verleent is voornamelijk medisch. De bloeddruk wordt gemeten en hongerstakers die er te slecht aan toe zijn worden naar het ziekenhuis gestuurd. Maar ze informeren de hongerstakers ook over de gevaren van de staking. "Ze krijgen een ernstig tekort aan vitamine B1. Dat kan ook op lange termijn problemen veroorzaken, zoals een troebel zicht. Dat kan tot blindheid leiden, wat we helaas bij één van onze patiënten al zien. Verder hebben ze ook een slechte mobiliteit. De spiermassa begint af te breken. Uiteindelijk worden ook hun hersenen aangetast."


"Ik hoop voor hen dat er snel een antwoord wordt gegeven", vertelt Aisha. "Het is afschuwelijk om te zien dat mensen dit moeten doen om hun rechten te kunnen krijgen. Dus ik hoop dat het snel voorbij is."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?