Personeelstekort crèches: 'Geen brandjes blussen, maar oplossingen zoeken'

An Missotten
© BRUZZ
13/09/2022

Volgens sommigen is er niets veranderd na de protestacties van eerder dit jaar die het personeelstekort in de crèches aankaartten. "Mijn oproep aan beleidsmakers is om geen brandjes meer te blussen, maar oplossingen te bieden vanuit het perspectief van de eerste duizend dagen," zegt Sabine Winters, directeur van enkele tientallen kinderdagverblijven in Brussel van het GO!-onderwijs.

"Ongezien," zegt Celia Groothedde uit Anderlecht. De politica voor Groen is lid van de onderzoekscommissie naar veiligheid in de kinderopvang van het Vlaams Parlement. Ze verwijst de 'noodcrèche' van de ouders uit Jette die zelf een kinderdagverblijf hebben opgericht nadat crèche 'De Zinnekes' sloot. "Het is echt een noodgreep, dat weten de ouders ook." Het is volgens haar heel belangrijk om op dit moment te vragen om kwalitatieve opvang en structurele investeringen.

"Dit is een crisis die men zag aankomen, waarvan men had kunnen weten dat het echt nodig was om er iets aan te doen," gaat ze verder. Groothedde-Ledoux stelt dat heel wat kindbegeleiders die het beroep eerder hebben verlaten, terug zouden komen, als de werkomstandigheden zouden verbeteren. "Vijf kinderen per begeleider, in plaats van negen," maakt volgens haar een wereld van verschil.

"We hebben in de Vlaamse gemeenschap onze emancipatie te danken aan de kinderopvang," benadrukt ze tot slot. "Er is geen alternatief, anders kunnen we even goed terug naar de jaren 1950 gaan. Er zijn investeringen nodig. De septemberverklaring staat voor de deur, ze mogen het nu laten zien."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni