Ontruiming Romakamp in Evere blijkt vergissing

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 16 juli 2019
Updated: 16-07-2019 - 17:36

Aan de Kolonel Bourglaan in Evere wilde de politie Brussel-Noord dinsdag een tentenkamp van een Romagemeenschap opdoeken. Onterecht, want het kamp bevindt zich op privéterrein en de politie had geen bevel van een vrederechter.

Ophef dinsdagmorgen, aan het tentenkamp van enkele Roma aan de Kolonel Bourglaan in Evere. Politieagenten van de zone Brussel-Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost) kwamen met veel machtsvertoon melden dat het terrein ontruimd moest worden.

De bewoners belden in paniek actievoerder Valentine Julien, die eerder dit jaar de gemeenschap al aan een nieuwe verblijfplaats hielp. De ontruiming bleek een vergissing van de politie, want het kamp bevindt zich op een privéterrein. Om dat leeg te maken, is een bevel van de vrederechter nodig en dat had de politie niet.

Vergissing

“Begin juni hadden we aan het Tritonpark in Evere nog een tentenkamp moeten ontruimen. Er geldt immers een verbod op kamperen in de publieke ruimte,” zegt Audrey Dereymaeker van de politiezone Brussel-Noord.

“Nu hadden we een melding binnengekregen over het kamp aan de Kolonel Bourglaan, en we dachten dat het opnieuw om publieke ruimte ging. Maar dat bleek dus een vergissing. Zodra dat duidelijk was, heeft de politie het terrein verlaten.”

De politie had een persoon meegenomen naar het bureau, die werd meteen weer vrijgelaten. Waarnemend burgemeester Christian Beozière (PS) was niet op de hoogte van de actie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?