Daklozen Rolling Douche 3 BRUZZ ACTUA 1638
© Saskia Vanderstichele

Activisten verzamelen caravans voor daklozen

© BRUZZ
19/06/2019

De voorbije dagen deed een Facebook-bericht de ronde om oude caravans te doneren. In die caravans hopen vrijwilligers een groep daklozen op te vangen die momenteel bij Samusocial in Evere verblijft. “De opvang sluit aan het einde van de maand, en we willen alvast een oplossing vinden voor deze groep," vertelt activiste Valentine Julien.

De caravans zijn bedoeld voor een groep Roma die momenteel bij de familieopvang van Samusocial in Evere geholpen worden. Die opvang sluit normaal gezien de deuren aan het einde van de maand, iets wat vastgelegd was in het Winterplan. “Heel wat mensen hebben een oude caravan die niet meer door de keuring raakt. En deze groep zou daar echt mee geholpen zijn,” vertelt Julien.

Julien en enkele andere activisten kwamen de familie op het spoor via hun vrijwilligerswerk met daklozen in Brussel. De familie bestaat in totaal uit 27 personen, onderverdeeld in vijf gezinnen. En de activisten willen hun nu een meer permanente thuis geven. “Samusocial doet goed werk. We kennen de sociale werkers daar en wat ze doen is cruciaal,” vertelt ze. “Maar deze mensen hebben een echt dak boven hun hoofd nodig, er zitten heel wat moeders met kinderen bij.”

Stiekem bivakkeren

De campagne staat nog maar sinds maandag online, maar de boodschap werd al honderden keren op Facebook gedeeld. De activisten hopen zo snel mogelijk caravans te vinden. Intussen zoeken ze ook naar een terrein of terreinen om de caravans permanent op te plaatsen, en de Roma te huisvesten. Julien vertelt niet waar, gezien het hier waarschijnlijk over een privéterrein zal gaan dat de dakloze familie zal 'kraken', zonder toestemming van de eigenaar.

Valentine Julien runt in het dagelijkse leven Artimara, een bedrijfje dat grote tenten verhuurt. Ze was ook betrokken bij de actie in 2016 waar een groep daklozen een tentenkamp oprichtte op de Kunstberg. Ze voegt er ook aan toe dat dit soort informele woonkampen voor daklozen al langer bestaan in Brussel. “Op meerdere plaatsen heb je, vaak geheime, plekken, waar daklozen al terecht kunnen. Vaak hanteert de stad een strategie om die terreinen periodiek te ontruimen. Maar dat is geen langetermijnsoplossing.”

Samusocial-centrum mogelijk langer open

Volgens de activisten moet er uiteindelijk wel een politieke oplossing komen. “Het nieuwe bestuur van Brussel moet zoals het project 'Housing First' denken,” vertelt Julien. “Om mensen uit de armoede te halen moeten ze een dak boven hun hoofd krijgen. Huisvesting voor iedereen zou een verplichte taak van de overheid moeten zijn.”

Samusocial liet onze redactie wel weten dat de toekomst van het centrum waar de familie nu verblijft nog ter discussie staat. Zo loopt er momenteel overleg met de regionale overheden om het centrum langer open te houden. Daar zou tegen volgende week uitsluitsel over moeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Samenleving, dakloosheid, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie