Buurtbewoners IJzer kloppen aan bij Close: 'Nooit was gevoel van onveiligheid zo groot'

17/07/2023

Vlakbij metrohalte IJzer werden vrijdag twee mannen aangevallen door een drugsverslaafde. Volgens buurtbewoners is het voorval te linken aan het toenemende drugsprobleem in de wijk. Maandag trokken vertegenwoordigers van de wijk naar burgemeester Philippe Close (PS) om meer veiligheid te eisen.

Volgens buurtbewoners is vooral crack een probleem in de Noordwijk, en is de omgeving van metrostation IJzer een hotstpot geworden voor gebruikers. Daardoor heeft het onveiligheidsgevoel in de buurt een nieuw hoogtepunt bereikt. "Als de situatie agressief wordt, er menselijke uitwerpselen voor je deur liggen en er gedeald en gebruikt wordt, dan voelt het niet meer veilig om je eigen huis binnen of buiten te gaan", vertelt een buurtbewoonster.

Daarom hebben de buren een comité opgericht. Maandag gingen ze in gesprek met het stadsbestuur en de lokale politie. "Als er alleen maar naar ons geluisterd wordt maar verder geen actie wordt ondernomen, dan is het gewoon wachten op het volgende incident", zegt Bruno, die ook in de wijk woont.

Na het overleg werd de groep meer politietoezicht in de buurt beloofd. Niet de klok rond, zoals de buren in eerste instantie gevraagd hadden. Toch beschouwen ze het initiatief voorzichtig als een eerste positief signaal. Ook zegt het stadsbestuur dat het de 4 bankjes, waar dealers en druggebruikers vaak rondhangen of op de uitkijk zitten, zal verwijderen.

Wat zegt Transit?

Ook de vzw Transit ziet een toename van het crackgebruik in Brussel. Zij roepen op om drugs niet langer te zien als een veiligheidsprobleem, maar als een gezondheidsprobleem. Alleen zo kan er volgens adjunct-directeur Julien Franelli een structurele aanpak worden uitgewerkt die het probleem op termijn uit de wereld kan helpen. "Onze aanpak moet breder zijn dan ze nu is", zegt Franelli. "De toegang tot zorg voor verslaafden moet helemaal herdacht worden, net als hun toegang tot sociale rechten."

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Veiligheid , Dealen met drugs , GATE , metrostation IJzer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni