Bendegeweld in Brussel: ‘Sky ECC-onderzoek creëerde machtsvacuüm'

© BRUZZ
21/06/2022

De coronalockdowns, het politietekort en vooral het Sky ECC-onderzoek. Dat zijn volgens gerechtsjournalist Chris Verhaeghe de factoren die aan de basis liggen van het toenemende geweld in Molenbeek, en Brussel.

Ten eerste is het niet evident om te spreken van een stijging van geweld. “We kennen niet alle cijfers, maar zowel de burgemeester, maar ook de federale politie spreken van een toename van het drugsgeweld in Brussel, en zeker ook in Molenbeek.” Dat het nieuws sneller verspreid raakt vanwege de alomtegenwoordigheid van smartphones heeft er eventueel ook mee te maken.

Volgens Verhaeghe zijn er een drietal factoren die aan de basis kunnen liggen van het toenemende geweld. Sinds de coronalockdowns moesten die activiteiten namelijk op straat gebeuren, in plaats in achterkamers. Daarnaast is er ook het politietekort.

Maar vooral het grote Sky ECC-onderzoek heeft een grote impact gehad, aldus de journalist. Dat heeft er namelijk voor gezorgd dat heel wat criminele organisaties zijn opgerold waardoor er een machtsvacuüm is ontstaan. Rivaliserende bendes proberen die plaats nu in te nemen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie