Nieuw KultuurKaffee heet voortaan 'Pilar'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 21 mei 2019

Het nieuwe KultuurKaffee heet voortaan Pilar. Dat heeft de Vrije Universiteit Brussel (VUB) dinsdag aangekondigd op een persconferentie waar het de nieuwe werking van het alom bekende cultuurcentrum bekendmaakte. “We sporen de samensmelting tussen wetenschap (pi) en kunst (l'art) aan.” Pilar opent officieel de deuren op 17 oktober.

KultuurKaffee werd in 2015 afgebroken voor de bouw van de nieuwe cultuurtoren op de campus van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek. De werkzaamheden zijn intussen bijna afgerond.

Gedurende 4,5 jaar kende het cultuurcentrum een nomadische werking, bijvoorbeeld door het BANG! Festival in Bozar en de Beursschouwburg. “Na die periode landen we met alle kennis die we hebben vergaard terug op de campus van de VUB”, vertelt artistiek medewerkster Jade Corbey. Het cultureel centrum wordt officieel geopend op 17 oktober, maar dan wel onder de naam Pilar.

Twee locaties

"KultuurKaffee heeft ons veel gebracht, maar de context is veranderd. De koers van de culturele werking is mee gewijzigd en de naam onderstreept dat”, vertelt Lieselotte Vaneeckhaute, coördinatrice van Pilar. “Pilar staat voor steunzuil voor ontluikende talenten. We sporen de versmelting tussen wetenschap (pi) en kunst (l’art) aan.”

Pilar biedt een uitgebreid aanbod dat aansluit bij de leefwereld van de jongeren en daarbij inzet op twee pijlers: presenteren/exposeren en ontwikkeling. De pijlers worden op twee verschillende locaties uitgewerkt.

In het gebouw op de campus van de VUB in Etterbeek staat presenteren centraal. Daar zijn twee expo-ruimtes en een gloednieuwe concert- en evenementenzaal gebouwd, met een capaciteit van 300 personen en een tribune met 90 zitjes. “Er zal kwaliteitsvolle kunst van ontluikende en vernieuwende kunstenaars worden gepresenteerd, maar dat is niet alles. Heel wat verschillende culturele manifestaties gaan hier aan bod komen zoals muziek, audiovisuele en beeldende kunst, podiumkunst en literatuur”, vertelt Vaneeckhaute.

Creatief talent

De andere locatie situeert zich aan de voormalige kazerne in Elsene, binnen het ‘See U’ project. Daar ligt de focus op ontwikkeling. “We bieden er ruimte en ondersteuning aan jongeren om cultureel te ondernemen. We focussen ons op jongeren die creatieve rijkdom in zich dragen maar dat extra duwtje in de rug kunnen gebruiken”, aldus Vaneeckhaute. In het gebouw zijn drie atelierruimtes en een repetitieruimte ter beschikking. Daarnaast is er ook een tussenruimte waar Pilar jongeren met ondernemende ambities begeleidt.

Ondanks de metamorfose die het KultuurKaffee onderging, blijven toch een aantal aspecten behouden. "We houden nog steeds van mensen met een eigenzinnige visie en goesting om dingen te doen. De muziekprogrammatie waarvoor we gekend stonden, gaan we sowieso blijven voorzetten”, vertelt Jade Corbey.

Bar en bistro

Bar Pilar is het nieuwe café in het cultuurcentrum. “Een goede bar en bistro is hetgeen dat nog ontbrak op de campus”, vertelt Pieter Bonte, uitbater van het café. “Het is niet alleen een plek voor mensen op de campus, maar voor iedereen in Brussel.”

Bar Pilar zet in op duurzaamheid. Zo zal het aanbod van eten en drinken ecologisch zijn. ’s Avonds worden de overschotten van eten en drinken aan reductieprijs aangeboden. “Op die manier doen we op een sociale manier aan zero waste”, zegt Bonte.

In het café zal ook een klein podium komen waar kleinere evenementen zullen doorgaan zoals concerten en debatten.

'Secret invitations'

Hoewel de officiële opening pas op 17 oktober is, broedt Pilar al op plannen om de concertzaal in tussentijd al eens te testen. “We gaan een concert organiseren met secret invitations”, verklapt Corbey.

De openingsdatum is niet lukraak gekozen. “We kiezen voor een donderdagavond omdat dat klassiek een van de avonden was waarop het KultuurKaffee steeds vol zat.”

Over de eerste evenementen die gepland staan na de opening wil Corbey nog niets prijsgeven, “maar je kan een heel groot openingsfeest verwachten, met een festivalformule.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?