Speciale eenheden oefenen voortaan in Etterbeek

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 21 mei 2019

De speciale eenheden van de federale politie - de zwaarbewapende en gemaskerde agenten die in actie schieten bij bijvoorbeeld zwaar banditisme - beschikken voortaan over een nieuw hoogwaardig trainingscentrum. Dat moet het mogelijk maken zich voor te bereiden op verschillende situaties, zodat ze beter kunnen reageren op een terroristische aanslag.

Het EU Police Intervention and Response Training Centre of Excellence (EU-PIRTCE) werd maandag officieel ingehuldigd, in aanwezigheid van binnen- en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. De faciliteiten, gelegen in de kazerne van de federale politie in Etterbeek, werd gefinancierd door de Europese Commissie. Volgens Roland Pacolet, het hoofd van de special units, is meer dan 900.000 euro met het project gemoeid.

Het centrum beschikt over verschillende moduleerbare constructies die kunnen worden aangepast om allerlei realistische situaties te simuleren. De speciale eenheden beschikten voordien uiteraard wel over trainingsmogelijkheden, maar die waren her en der verspreid over het hele land. Het werk is nog niet helemaal af, legt Pacolet uit, maar vanaf dinsdag wordt het centrum in gebruik genomen.

Uniek in Europa

Volgens Pacolet is het EU-PIRTCE redelijk uniek in Europa. "Hiermee plaatsen we Belgiƫ op de kaart". Andere landen zijn overigens ook van plan een gelijkaardig centrum te bouwen. Het Brusselse centrum kwam tot stand in samenwerking met de Nederlandse en Luxemburgse collega's, maar zal ook openstaan om speciale eenheden uit andere EU-lidstaten te ontvangen. Het zal niet alleen dienen voor speciale eenheden. Het zijn immers politieagenten die als eerste ter plaatse komen op een crisismoment. Daarom moet ook hun kennis en paraatheid worden verbeterd.

Enkele demo's maakten de genodigden duidelijk waarop de speciale eenheden binnenkort kunnen trainen. Zo zijn er constructies waarop ze hun klimwerk kunnen oefenen of slachtoffers vanop enkele meters hoogte evacueren. Andere bouwwerken doen dienst om een woning of appartement te simuleren waarmee ze bijvoorbeeld een gijzeling kunnen nabootsen. Het is evenwel nog steeds de bedoeling dat ook 'buitenshuis' wordt getraind, bijvoorbeeld in verlaten gebouwen.

Centrum-op-maat

Pacolet geeft aan dat er nog werk wordt gemaakt van een hoogteparcours. Maar ook dan is het werk nog niet af. "Zoals jullie weten staat de technologie niet stil. We zijn er van overtuigd dat daar mogelijkheden liggen. We zullen de mogelijkheden van virtuele realiteit onderzoeken", aldus de directeur van de speciale eenheden.

Dat er een centrum-op-maat kwam, was volgens Pacolet ook nodig. "We denken, of hopen, dat de terreurdreiging afneemt of zelfs verdwijnt. Maar het is helaas brutaal wakker woren. De tragedies in Christchurch en Sri Lanka, of dichter bij huis in Utrecht, bewijzen dat het elke dag kan gebeuren, eender waar".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?