Coronajaar 2020

Filmmaker Hyun Lories: 'Coronamaatregelen zijn op maat van white privileged male'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 22 december 2020

In Brussel 2020 blikken we in zeven afleveringen, met zeven Brusselaars, terug op het coronajaar 2020. Met in aflevering 2: Hyun Lories, bijna jeugdwerker af en maker van de bekroonde kortfilm Versailles. "Er vallen heel veel positieve verhalen te vertellen over Brusselse jongeren en die hoor je gewoon niet."

Hyun Lories won op het Film Fest Gent de publieksprijs voor zijn kortfilm Versailles. De film gaat over twee zussen uit de Versaileswijk in Neder-Over-Heembeek. Ze willen samen voor de allereerste keer naar de kust reizen.

"Ik heb de film echt wel kapot gekeken", lacht regisseur Hyun Lories. "Het proces van idee tot eindproduct is zo lang, dat je ondertussen al veranderd bent als mens en als maker."

Bijna jeugdwerker af

Ook als jeugdwerker heeft Lories zijn strepen verdiend. De Brusselse jongeren hadden een moeilijk jaar achter de rug, dat heeft hij zelf ook kunnen vaststellen. "Jongeren hebben nood aan ruimte en ontspanning. De coronamaatregelen werden te vaak genomen vanuit het oogpunt van de white privileged male."

Binnenkort zegt Lories zijn job als jeugdwerker bij vzw Habbekrats op om volledig voor de filmwereld te gaan. "Het wordt tijd", zegt hij. "Ik vind dat je een bepaalde frisheid moet hebben als jeugdwerker. En van het moment dat je die niet meer hebt, staan er sowieso ook andere goede mensen klaar om je op te volgen."

Nieuwe film

Onlangs ontving Lories ook van het VAF (Vlaams Audiovisuele Fonds) een 'VAF Wildcard', goed voor 60.000 euro voor zijn volgende film. En die zit er aan te komen. "Ik ben volop aan het schrijven nu. Hopelijk kunnen we volgend jaar beginnen draaien."

  • Bekijk het volledige interview in de video. Woensdag in aflevering 3 is het aan Martine Peeters, uitbaatster van café Daringman aan de Vlaamsesteenweg

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?