Taxi- en Uberchauffeurs protesteren tegen taxiplan

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 24 mei 2022
Updated: 24-05-2022 - 17:10

Dinsdag betogen zowel de taxichauffeurs als de VVC-chauffeurs (verhuur van voertuigen met chauffeur, zoals bij Uber, red.) voor het Brussels parlement. Beide groepen eisen garanties in het taxiplan van de regering, dat de sector zal hervormen. De betogingen startten om 9 uur en 10 uur vanochtend en verlopen tot nu toe rustig.

Er staan op het moment van schrijven een vijftigtal VVC-chauffeurs, waar Uber onder valt, te betogen voor het Brussels parlement. Hier wordt vandaag het nieuw taxiplan besproken in de parlementaire commissie Mobiliteit. Het plan van de regering is bedoeld om de wetgeving over de taxisector te moderniseren. Met de hervormingen wil minister-president Rudi Vervoort (PS) onder meer een eengemaakt statuut voor alle chauffeurs, waardoor de VVC-licentie verdwijnt. 

De nieuwe taxi-ordonnantie behoudt de numerus clausus voor het aantal taxivoertuigen, de kwaliteitseisen voor de dienstverlening en de gereguleerde tarieven. Ook zullen er voortaan drie categorieën taxivoertuigen zijn: de standplaatstaxi's (de huidige taxivoertuigen), de straattaxi's (de vroegere VVC's) en de ceremoniële taxi's (voor evenementen en gereserveerd voor minimum 3 uur). 

De sfeer is momenteel niet gespannen, de VVC-chauffeurs staan recht tegenover het parlement met hun auto’s lang de kant van de weg. De politie controleert de situatie ter plaatse en het verkeer wordt weinig verstoord. De bestuurders van klassieke taxi's worden later op de dag voor het Brussels parlement verwacht 

Discriminerend 

Volgens de VVC-chauffeurs is het nieuwe taxiplan zwaar discriminerend en privilegieert het traditionele taxichauffeurs, omdat er een maximumaantal komt op het aantal chauffeurs in de hoofdstad. Hierdoor vrezen vele Uber-chauffeurs voor hun job. 

“Het wordt tijd dat we met rust gelaten worden en ons brood in goede omstandigheden kunnen verdienen. We willen geen rechtszaken meer, we willen geen inbeslagnames meer, we willen onze job niet verliezen,” verklaarde Laurent Slits, CEO van Uber België in La Libre

Fernando Redondo, voorzitter van de Belgische vereniging voor limousinechauffeurs (ABCL), vindt dat er in het taxiplan sprake is van discriminatie tussen de standplaatstaxi's en de straattaxi's. "We willen werk voor iedereen," benadrukte Redondo. 

Taxichauffeurs 

De taxifederatie FeBet startte haar bijeenkomst deze ochtend om 10 uur aan het Noordstation, en trekt van daar naar het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). Vervolgens zullen ze zich naar het Brussels parlement begeven, waar dus ook de VVC-chauffeurs staan.

De chauffeurs van de gewone taxi's eisen meer duidelijkheid rond de numerus clausus, die het aantal chauffeurs in de hoofdstad zal beperken. “Wij willen de huidige limiet gerust verdubbelen met een maximum van 2.600 chauffeurs, maar hoger mag in geen geval, want dan zullen taxichauffeurs de dupe zijn,” verklaarde de voorzitter van de federatie Khalid Ed-Denguir aan BRUZZ.

De federatie kreeg echter geen toestemming om vandaag te betogen, de bijeenkomst is dus illegaal.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?