Topwijnen onder de hamer: 'Een wijnverkoop is altijd een pure gok'

© BRUZZ
26/02/2019

Bij veilinghuis De Berg Van Barmhartigheid zijn vandaag een aantal exclusieve flessen wijn onder de hamer gegaan. De meeste flessen zijn echte erfstukken waarvan de prijzen kunnen oplopen tot ettelijke duizenden euro's. Al was het hoogste bod vandaag 1.400 euro. "Een wijnverkoop zoals vandaag is altijd een gok."

“Wijn is net als een wagen. Is een Mercedes van 200.000 euro beter dan een Fiat van 20.000 euro? Waarschijnlijk wel,” vertelt griffier Gert Van Emelen fier bij de wijncollectie die hij vandaag tentoonstelt. Voornamelijk Franse wijnen en een aantal Grand Cru’s worden aan het publiek aangeboden.

Als we het over een Grand Cru hebben, hangt er een serieus prijskaartje aan vast. “De Château Latour van 1945, die is zeker 3.000 euro waard,” vertelt de griffier vastberaden. “Veel mensen zouden weglopen door de prijs, maar als je liefhebber bent en wijn een echte passie is, dan betekent die prijs niet veel.”

Meer oog voor de juwelen

Wie binnenkomt in het pandjeshuis, kan niet anders dan oog hebben voor de juwelen die er te koop worden aangeboden. Daarom is het even zoeken voor je de wijncollectie te zien krijgt. “Een verkoop zoals vandaag is echt een gok. Traditioneel hebben mensen inderdaad meer interesse in de juwelen. Voor hetzelfde geld zit er eigenlijk niemand in de zaal die wijnliefhebber is,” zegt Gert Van Emelen jammerlijk.

‘Bang dat ze niet meer drinkbaar zijn’

Zijn vrees wordt bewaarheid: het toonmoment loopt stilletjes aan af en nog steeds zijn er maar weinig wijnliefhebbers te zien. Een vrouw bekijkt voor de laatste keer de juwelen, maar heeft geen oog voor de wijncollectie. “Ik ben niet geïnteresseerd in de wijnen omdat ik bang ben dat die na zo veel jaren niet meer drinkbaar zijn,” zegt Christine al lachend.

Zij komt hier al een paar jaar over de vloer en is voornamelijk een juwelenliefhebber. Ook vandaag wil ze naar huis met een stuk. “Op eerdere veilingen heb ik al een paar keer iets gekocht en vandaag ga ik mezelf ook een pleziertje doen”, klinkt het.

Uiteindelijk wordt de duurste fles voor zo'n 1.400 euro verkocht. Afwachten of de gok oplevert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, actua, veiling, Berg van Barmhartigheid, Magnum Petrus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie