Saïd test doos in doos-woning voor daklozen: 'De nacht was koud'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 27 februari 2018

Home For Less startte vorig jaar onder impuls van L'ilot vzw en architectuurschool La Cambre Horta. Architectuurstudenten kregen de opdracht om modules te bedenken die in lege kantoorgebouwen opgesteld kunnen worden, en als woning kunnen dienen. Afgelopen weekend was het tijd voor de eerste test van de vier ontworpen wooneenheden. BRUZZ-reporter Saïd testte mee en sliep een nacht in een 'doos in doos' woning.

“Toen ik voor het eerst hoorde over Home For Less, begin 2017, vond ik de idee geniaal: leegstaande kantoorgebouwen ombouwen tot groepswoningen, zonder de ruimtes te moeten aantasten en zonder grote werken te moeten uitvoeren. En ze later, wanneer er een invulling voor gevonden is, weer in hun oorspronkelijke staat te kunnen achterlaten.”

“Een jaar later zijn de eerste modules klaar. En ik had het genoegen ze te mogen testen. Sanitair en elektriciteit kunnen volgens mij nog beter, maar de wooneenheden zijn eigenlijk wel bewoonbaar.”

“Ik sprak er ook met Michel, voormalige dakloze. Hij was alvast heel enthousiast: veel ruimte, veel licht, zei hij. Michel heeft 12 jaar op straat en in de metro geleefd, hij heeft dankzij L’ilot vzw nu zo’n vier maanden een eigen appartement. ‘Het is er nog een boeltje, ik moet het normale leven weer aanleren. Op straat moet je niet afwassen, opruimen of voor uw interieur zorgen. Ik moet het weer gewoon worden’.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?