Vanaf woensdag wordt je treinrit 9 procent duurder

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 31 januari 2023

Spoorwegmaatschappij NMBS trekt vanaf februari de tarieven op, gemiddeld zo'n 9 procent. De verhoging is nodig om de gestegen werkingskosten, zoals energieprijzen en inflatie, deels te drukken. Als je vandaag nog een tienrittenkaart koopt dan kost dat je negen euro minder dan morgen.

Die tienrittenkaarten zijn een jaar geldig en kosten je vandaag nog 87 euro, maar vanaf morgen wordt dat bij een digitaal ticket 93 euro en bij een papieren ticket 96 euro.

Overigens zullen school- en woon-werkabonnementen 9,73 procent duurder worden. De prijs van andere producten gaat met 8,73 procent omhoog. Zo kost een 'Senior Ticket' voor 65-plussers vanaf 1 februari 7,80 euro (+0,60 euro) en een 'Youth Ticket' tot 26 jaar 7,10 euro (+0,50 euro). Ook het boordtarief, de toeslag voor wie een vervoersbewijs koopt op de trein, stijgt van 7 euro naar 9 euro.

Tot slot zullen reizigers ook extra moeten betalen voor de Diabolo-toeslag. Die bedraagt vanaf 1 februari 6,40 euro, in plaats van 6,20 euro.

Inflatie

De spoorwegmaatschappij zegt zich genoodzaakt te zien de tarieven aan te passen aan de impact van de stijgende inflatie en de energieprijzen. Als grootste elektriciteitsverbruiker van het land verwacht ze dat de elektriciteitsfactuur in 2023 meer dan 200 miljoen euro hoger zal liggen dan vorig jaar.

"De tariefaanpassing zal slechts een beperkt deel van de gestegen werkingskosten dekken", aldus de maatschappij.

Interessante tarieven

Toch hoopt de NMBS treinreizen nog aantrekkelijk te houden dankzij enkele "interessante initiatieven". Zo belooft de spoorwegmaatschappij regelmatige promoacties, zoals het Duo Ticket van afgelopen zomer en de winteractie bij het eindejaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?