Analist Van Garsse over VGC-rel: ‘Brusselgevoel leeft, maar je mag niet naïef zijn'

06/06/2023

Na het twitterrelletje van vorige week lijkt Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) de smaak aardig te pakken te hebben. Zijn voorstel om de gemeenschapscommissies af te schaffen kon wederom op felle kritiek rekenen. Politiek analist Steven Van Garsse ziet een voorstel dat weinig haalbaar lijkt en een politicus die zich in de aanloop naar de verkiezingen al graag wil profileren.

De verschillende gemeenschapscommissies - waaronder de Vlaamse Gemeenschapscommissie - afschaffen en er één commissie van maken: het is het meest in het oog springende voorstel dat Gatz op tafel legde in het interview in tandem met staatssecretaris voor Begroting en partijgenote Alexia Bertrand. "De administraties van die GGC, VGC en Cocof nemen we dan op in de regionale structuren, zodat elke gemeenschap er een beroep op kan doen", klonk het.

Maar dat schoot al bij veel collega-politici in het verkeerde keelgat. "Het is ofwel naïef, ofwel oerdom", reageerde Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V).

Analist Steven Van Garsse ziet een parallel met de twitterrel van vorige week toen Gatz stevig had uitgehaald naar de Brusselse protestbijeenkomst van Vlaams Belang. "Hij lijkt zich te willen profileren op een nogal radicale manier. In feite claimt hij hier het thema staatshervorming." Over de concrete haalbaarheid van het voorstel of de wenselijkheid ervan is Van Garsse minder zeker. "Als je alle grenzen loslaat heeft het verleden al bewezen dat het voor Nederlandstaligen in Brussel steeds moeilijker wordt. Bovendien zou dit idee op federaal niveau met een tweederde meerderheid moeten worden goedgekeurd. Zo ver zijn we nog helemaal niet."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie