Koning Boudewijnstichting onthult Art Nouveau-kunstwerken in BELvue-museum

© Belga - BRUZZ
06/06/2023

In het kader van het Art Nouveau Brussels 2023-jaar heeft de Koning Boudewijnstichting enkele kunstwerken uit die artistieke periode samengebracht in het BELvue-museum in Brussel. De werken zijn er te zien van 7 juni 2023 tot 7 januari 2024.

Unieke exemplaren, juwelen van artiesten, meubelen, sculpturen, keramieken, tekeningen... dankzij de vrijgevigheid van kunstliefhebbers kon de Koning Boudewijnstichting de voorbije twintig jaar meerdere grote stukken uit de Art Nouveau-periode verzamelen. Ze zijn van de hand van Henry van de Velde, Victor Horta, George Morren of Gustave Serrurier-Bovy.

"Meestal zijn de kunstwerken verspreid over verschillende publieke instellingen in ons land, maar vandaag brengen we ze samen in het BELvue-museum", zegt Julie Lenaerts, conservator van de collecties van de Koning Boudewijnstichting. "Dat gebeurt zeer uitzonderlijk. We hebben een veertigtal stukken geselecteerd, vaak opvallende modellen, maar evengoed dagelijkse gebruiksvoorwerpen die typisch zijn voor die stijl."

Henry van de Velde

In de eerste zaal kan men een schitterende ring van Henry van de Velde bewonderen, gezet in geel en rood goud, platina, parels en diamanten, of de hanger "Libel" van Philippe Wolfers, behandeld als een minibeeldje, en waarvan het "ivoor een macabere uitdrukking geeft aan het monster, terwijl de opalen ogen de toeschouwer een versteende blik werpen", lezen we als commentaar op een klein zwart bordje voor het raam.

Even verderop, aan het begin van een gang bezaaid met reclameaffiches, tegels en sculpturen, staat een eetkamer- en bureauset die werd ontworpen door Victor Horta.

Onderweg nemen de verhalen van romanschrijver en historicus Marc Meganck de bezoeker mee in een tijdmachine, terwijl ze een tipje van de sluier oplichten over deze buitengewone objecten en reflecties over een tijdperk.

De geselecteerde werken maken deel uit van de Art Nouveau-beweging, erg in de mode in Brussel tussen 1893 en 1910.

"Deze artistieke beweging benadrukt de creativiteit, het vakmanschap en de natuur. Schoonheid combineren met technische vooruitgang, het komt zowel tot uiting in de architectuur als in de decoratieve kunsten (meubels, juwelen, decoratieve objecten)", vat Werner Adriaenssens, curator van het evenement samen: "Laten we beloven dat de stijl zal blijven fascineren."

De expo Art Nouveau van de Koning Boudewijnstichting is gratis te bezichtigen in het BELvue-museum, Paleizenplein 7 in Brussel en dat tot 7 januari 2024.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni