Brusselse scenarioschrijfsters maken script voor El Arbi en Fallah

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 6 november 2018

Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah gaan voor hun nieuwe tv-reeks Chicago samenwerken met drie jonge Brusselse scenarioschrijfsters. Die luisteren naar de namen Amina Hatim (24), Una Kreso (27) en Nele Vandael (26) en vormen samen het ‘Grensoverschrijvend Collectief’. “We gaan proberen om de personages zo écht mogelijk neer te zetten”, vertellen ze aan BRUZZ.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) heeft vandaag dinsdag euro scenariosteun toegezegd aan het ‘GrensOverschrijvend Colletief’. Dat bestaat uit de Brusselse scenarioschrijfsters Amina Hatim (24), Una Kreso (27) en Nele Vandael (26). Samen met de regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah hadden ze bij het VAF een subsidieaanvraag ingediend voor een televisiereeks.

Chicago

Dankzij de steun kunnen Hatim, Kreso en Vandael zonder financiële zorgen vanuit hun kantoor in Molenbeek beginnen te schrijven aan de reeks. Die zal hoogstwaarschijnlijk Chicago heten en gaat over de Antwerpse woonwijk met dezelfde naam. Het ‘Grensoverschrijvend Collectief’ wil van de reeks een weerspiegeling maken van de realiteit.

“We gaan proberen om de personages zo écht mogelijk neer te zetten. Om in dat opzet te slagen, hebben we al een paar dagen doorgebracht in de Chicago-wijk in Antwerpen. Er lag bij het productiehuis al een scenario van Dirk Bracke op tafel waar wij nu verder aan mogen sleutelen. Adil en Bilall verblijven momenteel in Amerika, maar we hebben gelukkig al een paar brainstormsessies achter de rug”, vertelt Kreso in het BRUZZ-radioprogramma Downtown.

‘Vlotte samenwerking’

Alle drie behaalden ze een diploma Scenarioschrijven aan het RITCS in Brussel. Het was daarna niet eenvoudig om aan de bak te komen. “We hebben een heleboel scenario’s moeten pitchen bij verschillende productiehuizen vooraleer we bij Adil en Bilall uitkwamen. Die samenwerking verloopt bijzonder vlot. Er zit enorm veel energie in die twee gasten en dat kunnen we wel smaken”, rondt Kreso het gesprek af.

Het ‘Grensoverschrijvend Collectief’ wil nog geen datum plakken op wanneer Chicago voor het eerst op tv te zien zal zijn. Een officiële overeenkomst met een mediahuis over de uitzendrechten is er ook nog niet, maar de VRT toonde wel al de nodige interesse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?