Een kans voor beginnende kunstenaars: 'Het is een job waar je niet onzeker mag zijn'

© BRUZZ
07/07/2020
Ook in:
nl fr

De 22 Brusselse gemeenschapscentra stellen repetitieruimtes open voor beginnende kunstenaars. Door de coronacrisis hebben artiesten hier nood aan. Kunstenaar Amos Tindemans vertelde bij Séverine over de obstakels en zijn opkomend theaterstuk 'Chloé en Anton'.

Net als vorige zomer nodigden de Brussels gemeenschapscentra kunstenaars uit om in hun gebouwen werk te maken. Door de crisis was er voor kunstenaars opvallend meer nood aan betaalbare ruimtes, aangezien vooral veel podiumkunstenaars hun inkomsten zagen wegvallen.

N22 (de vereniging van de 22 gemeenschapscentra) en de Kunstenwerkplaats ontvingen 41 aanvragen voor ruimtes, dubbel zoveel als vorig jaar. Daarnaast kent de VGC 30.000 euro toe aan collectief Level 5. Samen met Level 5 gaan zij op zoek naar duurzame werkruimte in Brussel, aangezien de ingebruikname van tijdelijke gebouwen tekortschiet op vlak van verankering met de buurt. Level 5 werkt hiervoor samen met kunstenaars, universiteit (VUB-Cosmopolis), onderzoekers en (inter)nationale voorbeelden

Theatermakers (Amos Tindemans met project ‘Chloé en Anton’), muzikanten (Constanza Guzman), dansers (Milo Slayers met ‘Monstrare et/ou Monere’), beeldend kunstenaars (An Debie met ‘Instar’) en vele multidisciplinaire artiesten met crossovers (James Hogan met ‘Echo & Narcissus’) vinden deze zomer hun plekje in de 22 centra. De centra zijn verspreid over het hele gewest en beschikken over een divers aanbod zalen. Dat komt tegemoet aan de uiteenlopende noden van de artistieke displines.

'Onze kunstensector is de smoel van onze stad en moet opnieuw floreren zoals nooit tevoren', stelt VGC-lid en staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet. “De coronacrisis legde de bestaande problematiek van onzekere statuten en gebrek aan atelierruimte extra bloot. De verworven inzichten uit het onderzoek van Permanent zullen bijdrage zijn aan de beleidsmaatregelen die de VGC zal nemen ter ondersteuning van een dynamisch atelierbeleid in samenwerking met andere overheden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , BRUZZ radio , Brussel , culture , Gemeenschapcentra , VGC

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni