3.000 scholieren trekken door Brussel: 'Er is geen planeet B'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 10 januari 2019
Updated: 10-01-2019 - 13:08

Zo'n 3.000 klimaatspijbelaars zijn in Brussel samengekomen om te betogen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Ze verzamelden aan het Centraal Station en trokken via het Vlaams Parlement en het Schumanplein door de stad. Onder hen ook leerlingen uit Brusselse scholen. "Onderneem concrete acties voor het klimaat," is hun boodschap.

Oorspronkelijk was gepland dat de actie enkel een statisch protest zou zijn op het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal. Er was geen toestemming voor een mars, maar de menigte op het Europakruispunt werd te groot en de leerlingen zijn dan richting het Vlaams parlement getrokken.

Daar werden ze even tegengehouden door de politie. "Ze wilden de neutrale zone betreden," aldus politiewoordvoerder Ilse Van de Keere. "Verder verloopt alles wel rustig."

Na een tocht door de Brusselse straten en onder meer de Wetstraat kwamen de spijbelende leerlingen aan in het Jubelpark, waar hun tocht leek te eindigen. De klimaatjongeren waren duidelijk echter nog niet moe genoeg en hielden een spontane sit-in in de Belliardstraat. De betoging eindigde aan het Luxemburgplein.

Meer dan 3.000 deelnemers

Volgens de politie zijn er zo'n 3.000 deelnemers. Volgens de aanwezige leerlingen tekenen minstens zeven Brusselse scholen present, zoals het Brusselse Maria Boodschaplyceum en de Pistacheschool in Schaarbeek. De directie van Maria-Boodschap had nochtans laten verstaan dat betogen uit den boze was.

De jongeren halen de inspiratie voor hun protest bij het Zweedse meisje Greta Thunberg. Het meisje uit Stockholm spijbelt elke vrijdag om een hele dag met een spandoek voor het Zweedse parlement te gaan zitten om zo te ijveren voor een beter milieu (lees verder onder de video).

'Onderneem actie'

De Belgische jongeren komen naar buiten met dezelfde boodschap en pikken het niet langer dat de Belgische politici zich niet inzetten voor een ambitieus klimaatbeleid. "Er is geen planeet B," staat er te lezen op de spandoeken.

"Wetenschappers blijven zeggen hoe we ons eigen graf aan het delven zijn, maar niemand doet er iets aan?", zegt een van de betogers. "Waarom zouden we naar school blijven gaan als er geen toekomst meer voor ons is?"

Elke donderdag

Anuna De Wever, een van de organisatoren, laat weten dat ze tevreden is met de opkomst. Het plan is om, net als Greta Thunberg, elke donderdag te betogen. "Maar we moeten nog bekijken of dat effectief mogelijk is. Want we zijn natuurlijk wel nog altijd aan het spijbelen," zegt ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?