Exact 1 maand geleden maakten de oranje zak zijn intrede in Brussel. Tegelijk werd ook een nieuwe ophaalkalender geïntroduceerd, maar nog niet iedereen is al helemaal mee, blijkt uit rondvraag van BRUZZ.

Niettemin ziet minister Alain Maron (Ecolo) zijn afvalhervorming helemaal op zijn pootjes belanden en ook Net Brussel-woordvoerder Adel Lassouli vindt dat Brusselaars zich al goed hebben aangepast aan het nieuwe systeem. “In het begin stond 80 procent van de zakken fout buiten, maar dat is al snel gedaald tot ongeveer een vijfde”, vertelt hij aan BRUZZ.

Tegelijk maakt Brussel ook plannen voor een nieuwe biogascentrale aan de Budabrug. Die moet ieder jaar tot 30.000 ton afval kunnen verwerken. Momenteel wordt het Brusselse afval nog verwerkt in Ieper.

Mobiele scanners

En donderdag liet minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) ook weten dat de Brusselse overheid vanaf dit najaar mobiele scanners gaat inzetten om bestuurders van buitenlandse voertuigen die in overtreding zijn met de regels van de milieuzone, te beboeten. Lange tijd ontsnapten zij aan boetes voor de lage-emissiezones (LEZ) waar bepaalde vervuilende auto’s en andere voertuigen niet meer mogen inrijden.

Mobiele controleploegen moeten met een camera aan boord nu direct kunnen verifiëren of een buitenlandse wagen geregistreerd is waarna zij ook een boete zullen kunnen ontvangen. Die kan oplopen tot 350 euro.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni