Bestuurszitje Close bij RSCA: 'Coucke zocht iemand met kennis van Brussel'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 16 januari 2020

De toetreding van Brussels burgemeester Philippe Close tot de raad van bestuur van voetbalclub Anderlecht blijft de gemoederen beroeren. Na een ferme uithaal van Ecolo-schepen Hellings, beslist het Brussels schepencollege om niet te reageren. Enkel schepen Maingain doet dat wel: "Voor ons is er geen belangenvermenging."

Kritische opmerkingen komen er ook van Filip De Rynck, professor Bestuurskunde aan de UGent. "Close loopt het risico van favoritisme beschuldigd te worden. RSCA is immers niet de enige Brusselse voetbalclub."

Het is evenwel niet de eerste keer dat een Brusselse politicus meebestuurt in een Brusselse voetbalclub. "Charles Picqué (PS) zat in de raad van bestuur van Union Saint-Gilloise, Philippe Moureaux (PS) bij RWDM in Molenbeek," vertelt voetbalhistoricus Kurt Deswert.

'Wisselwerking is belangrijk'

"Voetbalclubs zijn bovendien onderworpen aan veel regels. Met de aanstelling van Marc Coucke bij RSCA zijn veel mensen met politieke expertise moeten vertrekken. Mogelijk wil Coucke die kennis met de aanstelling van Close weer binnenhalen," aldus Deswert. "Een goede wisselwerking tussen voetbal en politiek is dan ook belangrijk."

Ook Anderlechts burgemeester Eric Tomas (PS) ziet het probleem niet. Hijzelf zou een zitje in de raad van bestuur niet opnemen, omdat het bedrijf RSCA in relatie staat tot het gemeentebestuur van Anderlecht. Hij hoopt wel dat RSCA gewoon in Anderlecht blijft en het huidige stadion renoveert, in plaats van een nieuw stadion te zoeken.

Vraagtekens

Mathias Vanden Borre (N-VA), gemeenteraadslid in Brussel-Stad, blijft de situatie onbegrijpelijk vinden. "Meen je dat nu? Na alle discussies die we hebben gehad over goed bestuur en mandaten, gaat Close in de raad van bestuur van RSCA zetelen? Daar kan je toch serieuze vraagtekens bij plaatsen."

Brussels gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA) reageert op het nieuwe mandaat van Close.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?