Sekswerk niet langer strafbaar: 'Nog veel werk aan de winkel'

ArBa
© BRUZZ
17/03/2022

De federale Commissie voor Justitie heeft besloten om sekswerk uit het strafwetboek te halen. Als die beslissing straks goedgekeurd wordt door het parlement, krijgen sekswerkers voor het eerst wettelijke erkenning én bescherming in ons land.

Volgens sekswerkerscollectief Utsopi is dat broodnodig, want het Belgisch seksueel strafrecht dateert ondertussen al uit de 19de eeuw. Het is dus sterk verouderd. "Zo is sekswerk niet illegaal maar worden derden wel gecriminaliseerd", zegt Daan Bauwens, coördinator bij Utsopi.

Derden, zoals bankiers of chauffeurs, kunnen zo bijvoorbeeld vervolgd worden voor het verlenen van diensten aan sekswerkers. "In de praktijk gebeurt dat meestal niet, maar zo ontstaat wel rechtsonzekerheid.", vertelt Bauwens. Ook maakt het strafrecht geen onderscheiding tussen uitbaters van ruimtes waar sekswerkers werken, denk maar aan de vitrines in de Aarschotstraat bijvoorbeeld, en seksuele uitbuiting. "Je kan moeilijk minimumregels afdwingen in een sector die in zijn geheel gecriminaliseerd wordt."

Dan zijn er ook nog de taboes rond sekswerk. Volgens Bauwens is de decriminalisering van sekswerk al een stap in de goeie richting, maar is er nog veel werk aan de winkel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni