De kerstboom die deze eindejaarsperiode de Grote Markt in Brussel moet sieren, is donderdagochtend vroeg gearriveerd in het centrum van Brussel.

“Met de komst van de traditionele kerstboom worden de feestdagen in Brussel officieel ingeluid”, zegt burgemeester Philippe Close. “We zijn blij dat jong en oud hem weer op de Grote Markt zal kunnen komen bewonderen.”

40 jaar oud

De kerstboom is een Nordmann van een veertigtal jaar oud, tussen de vijf en zes ton zwaar. Tot gisteren stond de boom in de tuin van het huis van Max Kockartz en zijn partner in Duitstalig België. Hij werd in de jaren ‘80 geplant door de vorige bewoners van het huis, en deed er veertig jaar over om te groeien tot de reus die hij nu is.

Boomkweker Pierre Demesmaeker, die grote sparren levert aan steden en gemeenten, heeft de boom gevonden. Volgens hem is het “de perfecte boom”, dankzij zijn “mooie kegelvormige en regelmatige vorm en geen enkele bruine tak”.

Champagnekleurige ballen

Tien professionals zullen met de hulp van drie hoogwerkers 600 champagnekleurige ballen en een 2 kilometer lange slinger van uitsluitend lichtjes in de boom hangen. Als winterpret voorbij is, krijgt de boom een tweede leven en wordt hij verwerkt in verschillende objecten.

"Dit meesterwerk van Winterpret maakt zich op om de menigte te verbazen", zegt Delphine Houba, schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen van de Stad Brussel. "In mijn ogen is deze boom symbool van gezelligheid en samen zijn aan het eind van het jaar."

Op 25 november om 18.00 uur gaan de lichtjes een eerste keer aan voor de officiële opening van de 22e editie van Winterpret. Op de Grote Markt vindt bovendien dagelijks op meerdere tijdstippen een klank- en lichtshow plaats.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni