Ruim 70 Brusselse interventies door onweer, vrijdag mogelijk code oranje

EC
© BRUZZ
19/05/2022
Updated: 19/05/2022 17.08u

De stortbui van donderdagmiddag zet verschillende Brusselse straten blank. Uit enkele riooldeksels spuit het water omhoog en het verkeer ondervond flinke hinder. De brandweer kreeg 72 oproepen over ondergelopen straten, kelders en andere schade. Het KMI waarschuwt intussen voor nog hevigere regenbuien vrijdag.

Dat er wateroverlast is, konden BRUZZ-reporters vaststellen in de omgeving van Elsene. Maar ook elders wordt melding gemaakt van wateroverlast. Zo waren de Georges Henri-, Vleurgat-, Kunst-Wet en Stefaniatunnel (deels) afgesloten voor het autoverkeer.

Ook op de Brusselse ring was er hinder rond Leonard en Wezembeek-Oppem. Het vliegverkeer op Brussels Airport lag tussen 13 en 14 uur grotendeels stil. Tien vluchten moesten worden omgeleid, andere zijn vertraagd.

Water spuit uit de riolering aan het Flageyplein in Elsene.

In Jette sloeg de bliksem in op een dak van een huis in de Honoré Longtinstraat, "gelukkig zonder veel schade", meldt de Brusselse brandweer.

Die is nog altijd druk in de weer met de wateroverlast. De brandweer kreeg donderdagmiddag 72 oproepen over ondergelopen straten, omgevallen bomen, weggewaaide objecten of wateroverlast in huizen. Tot nu toe zijn vijftig van die oproepen afgehandeld, de overige 22 interventies zijn nog bezig. "Er komen geen nieuwe telefoontjes meer binnen," meldt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. Volgens de brandweer vielen er geen gewonden door de regen.

Code oranje

Nog tot de late namiddag geldt in het hele land een waarschuwing voor 'code geel'. Tegen de avond zou het moeten opklaren.

Vrijdag volgt nog meer onweer, zegt het KMI. Plaatselijk is er dan kans op sterke windstoten en er kan veel neerslag vallen. In sommige streken kan er tijdens de meest intense onweers- of regenbuien op een uur tijd meer dan 40 liter neerslag vallen per vierkante meter. "Indien deze voorspellingen bevestigd worden is de kans zeer reëel dat de waarschuwing opgeschaald wordt naar oranje", voegt het meteorologisch instituut toe.

20220519__regen stortbui wateroverlast 3 3500px_(c)_Ivan Put.jpg

Wateroverlast rond de metrowerf aan de Europaesplanade op de Kleine Ring.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni